Sărbătorile de Paşti în Polonia


Poate vă întrebati cum îşi petrec oamenii din Polonia, Sărbătorile de Paşti, ce fac în mod deosebit oamenii din această ţară, în timpul acestor sărbători.
Una dintre cele mai interesante tradiţii, păstrată de secole, are loc cu puţin timp înainte de Paste : Duminica Palmierului. Este sărbatorită in bisericile catolice din Polonia, pentru a aminti de intrarea lui Iisus în Ierusalim si este in fapt o versiune a Floriilor româneşti.
In ciuda numelui, nu se folosesc frunze de palmier, ci buchete de flori si ramuri sălbatice, în timp ce în unele regiuni se folosesc aranjamente florale complicate si foarte mari, împodobite cu panglici si flori. În trecut se credea că un astfel de buchet, odată sfinţit în timpul slujbei, apără de boli si necazuri familia care îl păstrează. Dupa încheierea slujbei, participanţii se ating uşor unul pe altul cu buchetele, urându-si toate cele bune.
O altă tradiţie pascală cere ca toţi credincioşii să aducă la biserică, coşuri cu mâncaruri, pentru a fi sfinţite, obicei ce dateaza din secolul XIV. La origini, la biserica se aducea un miel făcut din aluat de pâine, dar astîzi în coş se găsesc cel puţin şapte feluri diferite, fiecare simbolizând altceva. Pâinea este simbolul norocului, al creştinătăţii si al trupului hristic ; oul este simbolul renaşterii, al înfrangerii morţii de către viaţă ; sarea este un mineral al vieţii, despre care se crede ca alungă răul ; carnea afumată înseamnă sănătate, fertilitate si abundenţă ; brînza este prietenia dintre om si natură ; ridichea este un simbol al puterii si forţei fizice ; prăjitura este ultimul fel traditional, simbolizând priceperea si perfecţiunea, si trebuie făcută in casa.
În ultimul timp tot mai mulţi credincioşi adaugă in coş si fructe exotice sau ciocolată, obicei rămas din perioada comunistă, cînd astfel de produse erau o raritate.

Ca în tot spaţiul balcanic, şi în Polonia, decorarea ouălelor pentru Paşti a devenit o artă, veche de secole si foarte importantă pentru spiritualitatea poporului polonez.
Obiceiul a aparut in jurul secolului X, ouă vopsite fiind gasite intr-un sit din Ostrow, realizate cu o tehnică foarte asemănatoare cu cea de astazi. Împodobirea cu migală a oualelor pentru Paşti a jucat mereu un rol important în cultura populară, cu diferenţe regionale distincte.
Se foloseste culoare, iar desenele sînt făcute cu ceară fierbinte, iar în unele sate, pe ou se lipesc si bucaţele de hârtie sau lâna colorata. Culorile sînt naturale, obţinute din scoarţă de copac, diverse flori, ceapă, coajă de nucă etc. Altădată vopsirea oului de Paşti era o ocupaţie a femeilor, micile opere de artă fiind apoi dăruite membrilor familiei si prietenilor, ca un simbol al iubirii si afecţiunii.
Mâncarea sfinţita in biserică, este servită după Slujba de Înviere, în dimineaţa zilei de duminică, masa este decorata festiv de Pasti, cu frunze verzi, mancarea traditionala fiind asezata direct pe acestea.
In Polonia mai există şi obiceiul udatului. Oamenii aruncă cu apă unii pe alţii, pentru a fi sănătoşi.

4 gânduri despre „Sărbătorile de Paşti în Polonia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s