Știați că…?


Polonezul Romuald Koperski a susţinut un recital la pian de 101 ore, 8 minute şi 3 secunde, intrând astfel în Guiness Book of World Records,şi doborând performanţa ungurului Charles Brunner care a cântat în anul 2008 cu 63 de secunde mai puţin, conform oficialilor Guiness Book of World Records.
Romuald Koperski, nu doar cântă la pian, ci este şi ghid în Siberia, pilot de automobile, scriitor, jurnalist, fotograf şi scafandru. A scris 3 cărţi despre Siberia, a avut numeroase expoziţii foto şi a susţinut în anul 2004 cel mai lung concert continuu la pian, care a durat 54 de ore şi 1 minut.
*** 
Turul Poloniei la ciclism desfăşurat pe parcursul a 7 zile şi cu o istorie de mai bine de 80 de ani, este cel mai important eveniment sportiv din această ţară. Totul a pornit în anul 1928, sub numele de “Alergând în jurul Poloniei”, tur la care au participat 71 de concurenţi. Până în 1952, cursa a fost organizată sporadic, dar după acest an, ea a devenit una anuală, întotdeauna sub statut de cursă pentru amatori. Turul Poloniei la ciclism este transmis de postul TV Euro sport în 59 de ţări.
Începând cu anul 1993 el a devenit profesionist o dată cu preluarea organizării evenimentului de către fostul ciclist polonez Czesław Lang, el fiind numit în acel an directorul TdP (prescurtarea de la Tour de Pologne). 
***
Una din tradiţiile polonezilor este ca a doua zi de Paşti, căreia i se zice Lunea Udă (Lanym Poniedziałkiem sau Śmigus-Dyngus), este ziua în care toată lumea udă pe toată lumea, de preferat băieţii pe fete. Şi, cu cât este mai frumoasă şi dorită fata, cu atât mai multă apă se toarnă peste ea. 
***

În Polonia există peste 100 de castele. Cele mai remarcabile au fost construite de cavalerii teutoni şi sunt situate în nord-estul ţării.
Malbork este cel mai mare castel medieval din Europa care a rezistat până în zilele noastre.

***

În Polonia este cel mai mare muzeu de chihlimbar (sau ambră, din arabescul „anbar” care înseamnă auriu). Ambra din Polonia poate fi găsită în zona Mării Baltice, formându-se de-a lungul milioanelor de ani prin depunerea succesivă şi întărirea ulterioară a straturilor de material provenit din seva unor specii de pini dispărute. Apele mării acoperind copacii, au reuşit să păstreze în interiorul lor fosile de plante, insecte şi alte vieţuitoare, acestea devenind foarte căutate şi din ce în ce mai scumpe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s