Henryk Wieniawski – compozitor şi violonist polonez (10.07.1835 – 31.03.1880)


                                          

La 10 iulie se împlinesc 175 ani de la naşterea talentatului compozitor şi violonist polonez Henryk Wieniawski. Muzica compozitorului polonez ocupă un loc de cinste în cultura muzicală mondială. „Scherzo Tarantelle”; fantezia  „Amintiri despre Moscova”; „Cîntec polonez”; „Concertul re minor”, creaţia muzicală „Legenda”, poloneze, sînt interpretate şi astăzi de mulţi artişti – violonişti din toate ţările lumii. Muzica lui Henryk Wieniawski a fost apreciată înalt de P.Čajkovskij, fraţii A. N. Rubinštejn, poetul A. Mickiewicz, pictorul I. Ajvazovskij, scriitorul rus I. Turgenev şi mulţi alţi cunoscători de muzică.

Henryk Wieniawski s-a născut la 10 iulie 1835 în oraşul Lublin. Tatăl – medicul Tadeuscz Wieniawski, mama – pianista Reghina Wieniawska.
Talentul său muzical Henryk l-a moştenit de la mama sa, care cu virtuozitate interpreta la pian operele muzicale a lui F.Chopin.
A fost întru-totul susţinut de părinţi în dorinţa de a primi studii musicale şi a cînta la vioară, instrumentul preferat.
Primul său pedagog  de muzică a fost Jan Gornzel, apoi talentatul concertmaistru Stanislaw Serwaciniski.Văzînd succesele fiului în muzică şi sfătuit de pedagogi, tatăl lui Henryk Wieniawski decide să-l trimită la studii în Paris.În toamna anului 1843, băieţelul de doar 8 ani pleacă cu mama la Paris unde a fost primit la Conservator, necătînd la faptul că avea o vîrstă atît de fragedă.
În 1846 termină Conservatorul cu brio.
Parizienii lăudau „micul polonez” pentru talent şi virtuozitate. Mama cu alţi fraţi a lui Henryk Wieniawski s-a stabilit mai tîrziu  cu traiul în Paris. În casa lor Henryk a făcut cunoştinţă cu vestitul Fryderyk Chopin.Primele concerte Henryk Wieniawski le-a dat în Petersburg (Rusia) în 1848. Interpretarea lui i-a impresionat mult pe amatorii de muzică din Rusia prin puterea expresivă, talent, emotivitate şi tehnică perfectă.
A vizitat cu turnee Finlanda, oraşele Riga, Revel apoi se întoarce în Varşovia. Cunoscutul compozitor polonez St. Moniuszko a fost cucerit de interpretarea muzicală a lui Wieniawski.
În anul 1859 Henryk Wieniawski a fost invitat în Sanct – Petersburg în calitate de artist al Curţii Regale, un mare prestigiu al epocii lui.
El a acceptat invitaţia bucurîndu-se şi de faptul că va fi alături de prietenul său , compozitorul rus Anton Rubinstein. Astfel a  trăit în Rusia pînă în anul 1872.
Paralel în activitatea concertistică a fost concertmaistru al orchestrei simfonice a societăţii muzicale ruseşti, profesor la conservator şi solist în orchestra camerală de vioară.Anume în Petersburg talentul lui a atins apogeul ca interpret şi compozitor. Aici a fost creat şi renumitul concert re minor.În toamna anului 1872 împreună cu Anton Rubinstein, Henryk Wieniawski a înterprins un turneu prin SUA.Timp de 2 ani au fost exploataţi enorm de către antreprenori americani.„Era o adevărată sclavie, nu mai era loc pentru artă” îşi amintea , Anton Rubinstein.
Istovit şi bolnav, Henryk Wieniawski,se întoarce în Europa în 1874, unde şi au apărut primele simptome a bolii de inimă.
În 1878 Henryk a realizat cu triumf concerte la Paris şi Berlin. Cu totul bolnav, este nevoit însă să lucreze din pricina stării materiale grele: trebuia să întreţină familia.
Avea nevoie de îngrijire medicală căci se simţea tot mai prost. Prietenii au organizat un concert de caritate, banii adunaţi  fiind donaţi familiei Wieniawski.
A decedat
Henryk Wieniawski la 31.03.1880,iar corpul  neînsufleţit a fost înhumat în Varşovia.Necătînd la faptul că mulţi ani a trăit în Rusia, a concertat în multe ţări ale Europei şi SUA,  Henryk Wieniawski a fost cetăţean fidel al Poloniei, i-a dus faima în lume.
În muzica sa a oglindit durerea şi speranţele poporului polon de libertate.
                          Ecaterina Nedzelschi
                         sef – filiala polona  „A. Mickiewicz”                                                  
         
Surse:
        1 .Âmpol΄skij, I.
           Henryk Wieniawski.- 1955
        2. Ilustrowana encyclopedia Polska.- Poznan, P.109
               3. BSE, V.4, P.522
        4. Dex.- Ch: Cartier.-2003
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s