Primăvara poloneză în Moldova


Festivalul culturii polone „Primăvara poloneză în Moldova”, ediţia a XI-a, a avut loc la 14 mai 2011. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta teatrului „Ginta Latină” şi a întrunit membrii minorităţii etnice polone din Bălţi, Glodeni, Chişinău, Tiraspol, Komrat (polonezii Bugeacului), oaspeţi din Polonia.

Oaspeţii de onoare – Ambasadorul Poloniei în Moldova, Bogumil luft, D-na Ana-Maria Luft, Consulul Alexandra Czapiewska cu echipa Consulatului Poloniei la Chişinău, Domnul Dorin Chirtoacă şi Oleg Cernei, societăţile poloneze din Moldova.
Biblioteca de cultură şi literatură polonă „A. Mickiewicz”, a participat la Festival cu expoziţii de carte dedicate jubileului de 100 de ani a scriitorului polon Czeslaw Milosz, Laureat al Premiului Nobel, şi a personalităţii lui Ioan Paul al II-lea.
La Festival au fost organizate diverse expoziţii care reflectau cultura polonă: artă plastică, broderit, meşteşugărit, lucruri de mîină.

Colectivele de cîntece şi dans din Bălţi, Chişinău, Komrat, Stîrcea şi-au prezentat programele artistice. Tineretul polonez s-a implicat ca voluntari în organizarea şi buna desfăşurare a festivalului (curieri, secretariat, organizarea expoziţiilor, excursii a oaspeţilor prin Centrul Chişinăului).

Scopul principal a minorităţii etnice polone este păstrarea culturii polone ca parte integrală a culturii multinaţionale din Moldova şi a spaţiului cultural European. Festivalul a fost ajutat de Fundaţia „Wspolnota Polska”,„Pomoc Polakam na
Wschodzie” şi Ambasada Poloniei în Moldova.
Secvenţe ale festivalului „Primăvara poloneză în Moldova” le puteţi vedea pe Flickr şi You Tube.

Director biblioteca polonă „A. Mickiewicz” – Ecaterina NedzelschiLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s