Calendarul zilei – 10 aprilie (accent polon)


2010 –  Accidentul aviatic de la Smolensk din 2010. Președintele Poloniei Lech Kaczynskisoția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi, au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, RusiaEi urmau să asiste la Katyn, lângă Smolensk, la comemorarea a 70 de ani de la masacrarea, a câtorva mii de ofițeri polonezi luați prizonieri de Armata Roșie în al Doilea Război Mondial.


1921 – Mareșalul Jozef Pilsudskirevoluționar și om de stat polonez, primul șef de stat (19181922) și dictator (19261935) al Poloniei renăscute, fondatorul forțelor armate poloneze, a decorat oraşul Płock cu ordinul milităresc Krzyż Walecznych (Crucea Vitejilor) pentru apărarea eroică în timpul războiului polono-sovietic.


1988 – S-a stins din viaţă Włodzimierz Boruńskiactor polonez, de origine evreu, regizor, poet, satiric și traducător. Autor a mai multor volume de poezie, schiţe, monologuri și cântece în programele Teatrului Syrena din Varșovia. Ca actor a devenit cunoscut,în special, datorită rolurilor de evreu. Vărul lui Iulian Tuwim.


2011– S-a stins din viaţă Eugeniusz Get-Stankiewicz, sculptor şi artist grafic polonez. A castigat numeroase premii, inclusiv Premiul cultural Solidarności,  Medalia de onoare a Bienalei Internationale de gravură–Ex libris (1988), iar în 2011 a fost decorat post-mortem cu Ordinul Polonia Restituta.


Sursa: Wikipedia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s