Calendarul zilei – 12 aprilie (accent polon)


 Marie Sklodowska-Curie
 şi Pierre Curie
1898 – Fizicienii Marie Sklodowska-Curie şi soţul ei, Pierre Curie, au descoperit elementele chimice radioactive radiul şi poloniul Marie Sklodowska-Curie este singura femeie renumită în lumea academică ştiinţifică care a primit de două ori premiul Nobel: pentru fizică în 1903 şi apoi pe cel pentru chimie în 1911. Pierre Curie, la rândul lui și el laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1903, ambii fiind părinții unei alte laureate a Premiului Nobel-Irène Joliot-Curie.

1920 – S-a născut Anna Kamieńska – scriitoare poloneză, poetă, traducătoare și critic literar care a scris multe cărți pentru copii și adolescenți.


2000 – În timpul unei ceremonii impresionante, Papa Ioan Paul al II-lea a depus o scrisoare de iertare la Zidul Plângerii din Ierusalim pentru toate greşelile Bisericii Catolice. Ioan-Paul al II-lea a fost cel mai activ Papă din istorie; după ce a contribuit la prăbuşirea totalitarismului, apară cu aceeaşi forţă drepturile omului, se opune războaielor din Golf, din fosta Yugoslavie sau din Irak. Responsabil şi curajos recunoaşte că au fost şi momente întunecate în istoria Bisericii (Inchiziţia, anti-semitismul), momente pentru care îşi cere iertare în numele Bisericii. A fost primul Papă care vizitează o ţară majoritar ortodoxă (România, mai 1999), sau primul Papă care a vizitat o sinagogă sau moschee. A fost prin excelenţă un Papă misionar, prezenţa şi cuvântul său electrizând mulţimile imense de participanţi. Ioan-Paul al II-lea şi-a exercitat influenţa binefăcătoare şi în afara Bisericii; a vizitat Cuba comunistă; i-a numit fraţi pe musulmani şi pe evrei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s