Calendarul zilei – 13 septembrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ. 

    AFLAŢI AICI, DE CE.

Julian Tuwim
1894 – S-a născut  poetul polon de origine evreiască, Julian Tuwim. Scriitor, prozator, autor de vodeviluri, satire, librete pentru operetă și de versuri pentru cântece, unul dintre cei mai populari poeți poloni din perioada interbelică. A fost unul dintre membrii fondatori ai cafenelei pentru artiști „Pod Picadorem” și al cercului literar „Skamander”. Colaborator la „Wiadomości Literackie”. A tradus poezii din limba franceză,germanărusă și latină.S-a semnat sub diferite pseudonime – Oldlen, Tuvim, Schyzio Frenik, Wim, Roch Pekiński. 
A fost fratele scriitoarei și traducătoarei Irena Tuwim

1938 – Președintele polonez Ignacy Moscicki a dizolvat Parlamentul (Seim) și Senatul.

1946 – În Cracovia, nu departe de fostul lagăr de concentrare Płaszów, a fost executat criminalul nazist Amon Goth.

1950 –  S-a născut Włodzimierz Cimoszewicz, politician şi om de stat polonez. A fost prim-ministru al Poloniei în perioada 1996-1997, ministru de externe în guvernul lui Leszek Miller (2001-2004) și apoi în guvernul lui Marek Belka (2004-2005). După 2005, nu a luat parte la politică. Cu toate acestea, în octombrie 2007, a

Ignacy
Moscicki

fost ales în Senat ca singurul candidat fără partid.


1968 – Albania părăsește Pactul de la Varșovia.

1993 – În cripta Catedralei Sfantul Ioan din Varșovia a fost îngropată urna cu cenuşa lui Ignacy Moscicki şi a soţiei sale, care au fost mutate din Elveția.

Wiktor
Woroszylski

1996 – A încetat din viaţă Wiktor Woroszylski, poet polonez, prozator şi traducător.  Potrivit criticului literar Tomas Venclova„Woroszylski a fost un mare cunoscator al culturii ruse din secolele XIX și XX”. El a tradus în poloneză poeziile lui  Majakowski, Brodsky, Natalia Gorbanevskaya, jurnalele lui Prishvin, lucrările lui ZoschenkoSoljeniţîn, Vasil Bykov. Woroszylski a fost şi autor biografiilor în poloneză ale lui Pușkin, MayakovskyEsenin și SaltykovShchedrin. Cât despre lucrările lui, sunt şi ele traduse în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, maghiară, cehă, slovacă ş.a..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s