Calendarul zilei – 17 iulie (accent polon)


Jadwiga

1399 – S-a stins din viață Jadwiga, regina Poloniei. Întru-cât legile din Polonia interziceau de a întrona o femeie, ea a fost, din 1384 și până la moarte, declarată oficial rege și nu regină a Poloniei. Jadwiga era cunoscută pentru bunătatea ei, înțelepciune și pietate. Cunoștea 4 limbi: poloneza, maghiara, franceza și latina. Îi ajuta cu plăcere pe cei săraci, iar la scurt timp înainte de moarte și-a vândut toate bijuteriile pentru a modifica și extinde Universitatea din Cracovia. Astăzi, pe peretele Universității atârnă o placă memorială cu profilul ei. În 1986 Biserica Catolică a declarat-o binecuvântată, iar în 1997 a fost canonizată de Papa Ioan Paul al II-lea. 

1440 – Vladislav al III-lea, regele Poloniei (14341444), devine și rege al Ungariei.

1989 – Au fost restabilite relațiile oficiale dintre Vatican și Polonia.

Wojciech Kilar

1932 – S-a născut Wojciech Kilarcompozitor polonez, autorul muzicii pentru aproximativ 130 de filmePe lângă cele poloneze, Kilar a scris muzică și pentru multe filme ale unor regizori celebri din Europa și America, printre care Dracula lui Francis Ford Coppolafilmele A noua poartă (1999) și Pianistul (2002), în regia lui Roman Polanski etc.. Iar în 2012  la Gala Premiilor Fryderyk Awards 2012, compozitorul a primit Trofeul Fryderyk, pentru întreaga sa activitate.

1901- S-a născut Bruno Jasieńskinumele real Wiktor Zysman, poet, scriitor, prozator şi dramaturg polonez, evreu, dar şi sovietic, care a scris în limbile rusă, poloneză şi franceză. Împreună cu Anatol Stern  a formulat manifestul futurismului polonez. A ocupat funcţia de Secretar al Asociaţiei Internaţionale a scriitorilor, a fost redactor-şef a revistei Literatura Internaţională, iar din 1934 a fost membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor sovetici. 

Leszek Kołakowski

2009 – S-a stins din viață Leszek Kołakowski, filosof remarcabil, probabil cel mai important filozof polonez. Pentru opera sa filosofică, tradusă în numeroase limbi de circulație (germană, engleză, croată, cehă, franceză, olandeză, sârbă, suedeză, spaniolă, ebraică) a primit Mc Arthur Foundation Prize în 1983 și Jefferson Award în 1986. A fost membru al American Society of Arts and Science.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s