Calendarul zilei – 18 aprilie (accent polon)


Boleslaw I Viteazul 


1025 – În Gniezno a fost încoronat Boleslaw I Viteazul, primul rege al Poloniei. Boleslaw I a fost un remarcabil politician, strateg și om de stat. El a transformat Polonia într-o țară care nu numai că era comparabilă cu monarhiile occidentale mai mari, dar, de asemenea, a adus-o în elita europeană. El a fost un puternic mediator în cadrul afacerilor europene centrale.El a fost primul rege polonez, predecesorii săi fiind considerați toți drept duci de către Sfântul Imperiu Roman și de către papalitate. Boleslaw I, însă,a murit la puțin timp după această încoronare, cel mai probabil din cauza unei boli.


Bolesław Bierut
1892 – S-a născut Bolesław Bierut, cunoscut și sub numele Jerzy Bolesław Bielak sau Bolesław Birkowski, agent NKVD și un lider comunist polonez, ce a deținut printre altele și funcția de președinte al Poloniei după ocuparea țării de către sovietici, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război MondialBolesław Bierut a murit în condiții misterioase, neelucidate nici până în ziua de astăzi, la Moscova, în 1956, în timpul unei vizite în URSS, cu ocazia Congresului al Douăzecilea al Partidului Comunist al Uniunii SovieticeMoartea lui Bierut, ce a dat naștere la două teorii ale conspirației (una care spune că a murit prin otrăvire, alta prin sinucidere) a marcat sfârșitul erei staliniste în Polonia.

Tadeusz Mazowiecki
1927 – S-a născut Tadeusz Mazowiecki,scriitor, ziarist, filantrop și om politic de orientare creștin-democrată din Polonia, fost lider al mișcării Solidaritatea și primul premier necomunist din Europa Centrală și de Est de după al Doilea Război Mondial. A primit Ordinul Vulturului Alb (1995), Ordinul de Aur al Bosniei (1996), Légion d’honneur (1997), Premiul Srebrenica (2005), Premiul Uriașul (1995) acordat de Gazeta Wyborcza la Poznań și Premiul Jan Nowak-Jezioranski (2004). 

1934 – A fost fondat Institutul lui Fryderyk Chopin

1952 – A fost deschis Mauzoleul luptei şi martirilor 1939-1945 din Varşovia, unul dintre cele mai bine păstrate locuri ce arată masacrul polonezilor din Varșovia, de către nazişti.

2010 – La Cracovia au avut loc funeraliile cuplului prezidenţial polonez, Lech si Maria Kaczynski, care au  murit tragic într-un accident de avion lângă Smolensk,cei doi fiind înmormântaţi la catedrala Wawel în prezenţa familiei, dar şi a poporului polonez şi a delegaţilor din toată lumea, după slujbe şi ceremonii ce au durat aproape cinci ore.

Sursa: Wikipedia;ziare.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s