Calendarul zilei – 20 mai (accent polon)


Muzeul Naţional din Varşovia

1648 – A decedat Władysław IV Waza. Prinț polonez și suedez, fiu a lui Zygmunt al III-lea Vaza și a primei lui soții, Ana de Austria (cunoscută drept Ana de Habsburg). Vladislav al IV-lea a domnit ca rege al Uniunii polono-lituaniană de la 8 noiembrie 1632 până la moartea sa în 1648.

1862 – A fost fondat Muzeul Naţional din VarşoviaMuzeul Național din Varșovia este o instituție de cultură, primul director fiind numit senatorul Justinian Kartnitski. Este  unul dintre cele mai mari muzee din Polonia și cel mai mare din Varșovia. Muzeul cuprinde o colecție de artă veche egipteană, greacă și romană, colecție care însumează circa 11.000 de exponate. Pe lângă acestea există o galerie imensă de pictură poloneză din secolul al XVI-lea și o colecție de pictură străină ( italiană, franceză, flamandă, olandeză, germană și rusă ), inclusiv picturi din colecția personală a lui Adolf Hitler, cedate muzeului de către autoritățile americane din Germania, imediat după terminarea celui de al doilea război mondial. Muzeul are spre expunere o bogată colecție numismatică, o galerie de arte aplicate și un departament de arta orientală ce conține cea mai mare colecție de artă chinezească din Polonia, colecție care are peste 5.000 de exponate.

 Władysław Sikorski

1881 – S-a născut Władysław Sikorskimilitar și un lider politic polonez. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a devenit prim-ministru al guvernului polonez în exil, comandant-șef al Forțelor Armate poloneze, și un avocat viguros al cauzei poloneze în domeniul diplomatic. 

Zbigniew Preisner

1940 –  Holocaust: Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la AuschwitzAuschwitz-Birkenau a fost un lagăr de concentrare nazist din Polonia, care în timpul celui de -al Doilea Război Mondial a avut un rol de distrugere în rândul populației evreiești din Europa și nu numai a acesteia. Peste 1,1-1,6 milioane de oameni au fost exterminați în acest lagăr.

1955 – S-a născut Zbigniew Preisner, compozitor polonez ce scrie muzică pentru filme. Faimos pentru colaborarea sa cu celebrul regizor şi scenarist  polonez Krzysztof Kieślowski.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s