Calendarul zilei – 23 august (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ. 

    AFLAŢI AICI, DE CE.

Maurycy
Moszkowski
1854 – S-a născut Maurycy Moszkowskipianist și compozitor de origine poloneză. Fratele său, Alexander Moszkowski a fost un faimos scriitor satirist în Berlin. Ignacy Paderewski, compozitor şi om politic polonez, a spus: ”După Frederic Chopin, Moszkowski înțelege cel mai bine cum să scrie pentru pian, iar scrierile sale includ toată gama tehnică de la pian”. Deși este mai puțin cunoscut astăzi, el era foarte apreciat și faimos în secolul XI.

1847 – S-a stins din viaţă Jan Czeczot, poet romantic, folclorist și etnograf polonez, belarus şi lituanian, membru al societăţii educaţionale a luptătorilor pentru cunoaştere. Este adesea citat ca unul dintre primii etnografi polonezi și unul dintre predecesorii renașterii naționale belaruse.

1902 – S-a stins din viaţă Henryk Hektor Siemiradzkipictor academic polonez şi  rus, student al pictorului rus Karl BriullovA fost cunoscut in special pentru

Henryk
 Siemiradzki

pictarea scenelor din antichitatea greco-romana si din Noul Testament. Unul dintre reprezentanții de frunte a academismului târziu.


1914 – Primul Război Mondial: a început Bătălia de la Krasniko confruntare militară între trupele austro-ungare și cele țariste.
1980 – După 12 ani de construcție, a fost deschis Stadionul Municipal din PoznanAre o capacitate de 43.269 locuri. De la inaugurarea sa, Lech Poznań a folosit terenul pentru majoritatea meciurilor sale, iar

Stadionul din Poznań

din 2010 a fost folosit de asemena de către Warta Poznań, care joacă în prezent în I liga poloneză. Între anii 2003-2010, stadionul a suferit o completă reconstrucție, incluzând construirea a 4 noi standuri acoperite. În prezent este al cincilea stadion după mărime din Polonia (după Stadionul Național, Stadion Silesia, Stadionul municipal din Wroclaw și PGE Arena Gdańsk) și al treilea ca mărime în Ekstraklasa (după ultimele 2 citate mai sus).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s