Calendarul zilei – 28 mai (accent polon)1941 – La Auschwitz-Birkenau a fost adus Maximilian Kolbepreot romano-catolicpolonez. În anul 1974Papa Paul al VI-lea l-a trecut în rândul „Fericiților”, iar în anul 1982 la 10 octombriePapa Ioan Paul al II-lea l-a declarat „Sfânt”. A devenit martir al bisericii catolice și sfânt al timpurilor noastre, sărbătorit la 14 augustSfântul Maximilian, este unul dintre cei zece martiri ai secolului XX, în onoarea cărora la Abaţia Westminster din Londra au fost ridicate statui.

1942 – In pădurile din apropierea satului Magdalenka, naziști au executat 223 de prizonieri de la Pawiak.

Stefan Wyszyński
1981 – S-a stins din viaţă Stefan Wyszyński, cardinal polonez,episcopul diecezan din Lublin în anii 1946-1948, arhiepiscop-metropolit de Varşovia-Gniezno, Patriarhul Poloniei (numit Patriarhul Mileniului) din 12 noiembrie 1948 până la 28 mai 1981, slujitorul lui Dumnezeu al Bisericii Catolice, Cardinal – preot cu titlul bisericii Santa Maria in Trastevere din 12 ianuarie 1953. Membru al Ordinului Franciscan SecularA murit de cancer şi a fost înmormântat în Catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Varșovia. Universitatea Teologică din Varșovia îi poartă numele. 


1982 – Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul Suveran Pontif care a vizitat Marea Britanie o calatorie cu o importanţă istorică, în cursul careia a participat la numeroase slujbe ecumenice alături de reprezentanţi ai Bisericii Anglicane, ceea ce era de neimaginat înainte. La fel Papa face vizită istorică şi la catedrala Canterbury, unde a fost primit de către Arhiepiscopul de Canterbury, Robert Runcie şi o mulţime de pelerini, care au aplaudat pontiful când acesta cobora din elicopter. Pe străzile înguste ale oraşului au ieşit peste 25 mii de oameni. Printre ei au fost şi băştinaşi din Polonia, care au fluturat steagul polonez pe întreg itinerarul papei.

2006 – Papa Benedict al XVI-lea şi-a încheiat vizita în Polonia cu un pelerinaj istoric la fostul lagar de concentrare nazist de la Auschwitz. Papa a intrat singur pe poarta lagărului şi a mers pe jos până la zidul de execuţie unde şi-au găsit sfârşitul, împuşcaţi, mii de deţinuţi. Acolo, s-a rugat şi a aprins o lumânare.2009 – Dalai Lama XIV Tenzin GyatsoTadeusz Mazowiecki, Michael Sumiński și post-mortem căpitanul Witold Pilecki au devenit cetățeni de onoare ai orașului Varșovia.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s