Calendarul zilei – 31 iulie (accent polon)


1919 – Parlamentul polonez a ratificat Tratatul de la Versailles ( tratat de pace creat ca rezultat al negocierilor de 6 luni purtate la Conferința de Pace de la Paris din 1919, ce a dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial între forțele Aliaților (Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria)). 

Kornel Makuszyński

1924 – Guvernul polonez a interzis utilizarea limbii ucrainene în instituțiile publice a Galicjei de est.

1944 – Comandantul Armatei, generalul Tadeusz (Bór) Komorowski a dat ordinul de a începe la 1 august Revolta din Varșovia.

1953 – S-a stins din viaţă Kornel Makuszyńskiscriitor polonez, poet, cronicar, critic de teatru, publicist, membru al Academiei Polone de Literatură. Activitatea sa literară a fost remarcată de specialişti: a primit premiul literar, apoi premiul de aur al Academiei – Wawrzyn Akademicki, în 1929 a devenit cetățean de onoare a oraşului Zakopane (a locuit acolo din 1945), iar în 1938, a fost decorat cu Crucea de Comandor al Ordinului Renașterii Poloniei. A fost înmormântat în cimitirul Peksowe Brzysko din Zakopane, oraș în care se găsește și muzeul deschis în memoria sa.

1959 – Peste rîul Vistula a fost deschis Podul Gdansk din Varşovia.

2004 – A fost deschis Muzeul Revoltei din Varșoviafiind, totodată, şi cel mai bun muzeu al oraşului, dedicat revoltei din anul 1944. Muzeul este un tribut adus celor care au luptat şi şi-au pierdut viaţa pentru o capitală şi o Polonie liberă. El prezintă fotografii, documente si mărturii ale perioadei Revoltei varşoviene din 1944. Instituţia muzeului a fost

Muzeul Revoltei din Varșovia

stabilită iniţial în anul 1983, însă lucrările de construcţie au fost oprite pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel ca, deschiderea oficială a muzeului a avut loc la data de 31 iulie 2004, odata cu aniversarea a 60 de ani de la izbucnirea revoltei. O altă atractie deosebită a muzeului este turnul acestuia ce oferă vederi spectaculoase asupra capitalei şi a Parcului Libertatii, cu zidul memorial, unde apar gravate numele a mai mult de 10.000 de insurgenţi ce şi-au pierdut viaţa în timpul bătăliei din 1944. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s