Bustul mareşalului Józef Piłsudski la Chişinău


La 20 noiembrie 2014, Preşedintele Poloniei, Bronisław Komorowski, însoţit de şeful statului, Nicolae Timofti, au participat la Chişinău la ceremonia de dezvelire a bustului mareşalului Józef Piłsudski (intersecția străzilor 31 august 1989 și Mitropolitul Petru Movilă). În discursul rostit în fața celor prezenți, președintele Bronisław Komorowski a declarat că poporul polonez este onorat de faptul că meritele marelui om de stat, Józef Piłsudski, sunt apreciate în Republica Moldova. La rândul său, președintele Nicolae Timofti a comunicat că „dezvelirea bustului reprezintă un omagiu celui care prin faptele sale a arătat că libertatea și independența sunt valori pentru care merită să lupți până la sacrificiu”.

Preşedintele Nicolae Timofti a apreciat lupta ilustrului om politic polonez pentru libertatea şi independenţa ţării sale, menţionînd că activitatea mareşalului Józef Piłsudski, care în 1932 a vizitat consulatul Poloniei la Chişinău, „este demnă de urmat”.
Bustul ilustrului om politic polonez a fost realizat de sculptorul moldovean Veaceslav Jigliţchi.
Józef Piłsudski (n. 5 decembrie 1867 – d. 12 mai 1935)  a fost
 
un revoluționar și om de stat polonez, primul șef de stat (1918-1922) și dictator (1926-1935) al Poloniei renăscute și fondatorul forțelor armate poloneze. A jucat un rol important în primul război mondial şi a reuşit să pună pe harta lumii Polonia. Unul din citatele sale preferate era: „Să fii învins, dar nu supus – asta este victorie. Să fii victorios şi să te culci pe lauri – asta este înfrângere”. Piłsudski nu a fost interesat de însemnele puterii ci de realitatea puterii, de exercitarea ei în interesul bunăstării şi securităţii ţării sale. Şi-a facut un titlu de glorie din a nu trage nici un folos financiar din funcţiile oficiale pe care le-a deţinut.
La moartea sa, romancierul englez de origine poloneză, Joseph Conrad a spus: “A fost singurul mare om care s-a remarcat pe scena Primului război mondial.”
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s