Calendarul zilei – 1 noiembrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ.   
 AFLAŢI AICI, DE CE.

Ordinul Vulturul Alb

1705 – Regele August al II-lea cel Puternicstabilit Ordinul Vulturului Alb. Inițial, Ordinul  a fost creat în 1325 de regele Ladislau I, cunoscut și sub numele de Vladislav I cel Scurt. Acest ordin a căzut în uitare, dar a fost reactivat și instituit oficial la 1 noiembrie 1705. Este cea mai prestigioasă decorație a Poloniei care poate fi acordată atât civililor cât și militarilor polonezi sau străini, pentru meritele lor.

1800 – În extinderea domeniului cunoașterii, în Varșovia, a fost fondată Societatea „Prietenii Ştiinţei”, imediat după împărțirea Poloniei. Este o societate științifică ce unea cercetători de diverse specialități, în perioada 1800-1832.

1893 – S-a stins din viață Jan Matejko, pictor polonez, renumit pentru picturile sale care reprezintă personaje și scene din istoria Poloniei. A făcut parte din Grupul de la Munchen. Majoritatea picturilor sale sunt astăzi expuse la Muzeul Național din Varșovia. Lucrările sale, executate în mii de reproduceri au devenit ilustrații standard la toate evenimentele importante din istoria Poloniei.

Jadwiga Smosarska

1918 – În Lvov, a început Războiul polono-ucraineanconflictul armat între Polonia și Ucraina de Vest, pe teritoriul Galiciei. Războiul a durat mai puțin de un an și s-a încheiat la 17 iulie 1919.

1946 – Karol Wojtyła alias Papa Ioan Paul al II-lea a fost hirotonit ca preot catolic.

1971 – A încetat din viață Jadwiga Smosarska, actriță poloneză de teatru și film. Ea fost în primul rând o actriță de teatru, însă rolurile în film i-au adus o mare popularitate. În opinia publicului și a criticilor era considerată cea mai strălucitoare stea în cinematografia dinainte de război.

2004 – Polonia a devenit membru cu drepturi depline al Europol organizație de combatere a criminalității la nivel european, având

sediul la Haga (Olanda). Această organizație, trebuie să preia sarcinile poliției naționale din fiecare stat al Europei, în caz că activitatea criminală, depășește limita granițelor naționale. Europolul este o organizație independentă a UE care are atribuții polițiste și juristice de colaborare pe plan european.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s