Calendarul zilei – 11 octombrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ. 
    AFLAŢI AICI, DE CE.

1673 –  Hatmanul Jan III Sobieski  îi învinge pe turci la Hotin.

1830 – În Varșovia a avut loc concertul de adio a lui Frederic Chopin, care în luna noiembrie a părăsit Polonia pentru totdeauna.

1849 – S-a născut Alfred Kowalski-Wierusz, pictor polonez realist.

1882 – S-a născut istoricul și teoreticianul literaturii poloneze Manfred Kridl.

1912 –  S-a născut Juliusz Hibner, lider militar polonez, fizician nuclear, general-maior, veteran al celui De-al Doilea Război Mondial, căpitan.

Halina 
Poświatowska

1967 – A încetat din viaţă Halina Poświatowska, poetă și scriitoare, una dintre cele mai de seamă personalități din literatura poloneză. Este faimoasă pentru poezia ei intelectuală și pasională pe teme ca: moartea, iubirea, existența, personalități istorice, în special femei. Moare la vârsta de 32 de ani după o a doua operație pe cord pentru a corecta un defect al inimii, dobândit în copilările în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în timpul ocupației naziste în Polonia, care i-a limitat mobilitatea și respirația. 


2003 – Vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Slovacia (Bratislava, 11-14 octombrie). Această vizită a oferit un impuls decisiv pentru construcţia unei Europe care recuperează valorile spirituale care au format-o, după cum a declarat Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena, într-un interviu acordat la Radio Vatican.

Lasă un comentariu