Calendarul zilei – 15 noiembrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ.   
 AFLAŢI AICI, DE CE.

Henryk
 Sienkiewicz

1916 – A încetat din viață Henryk Sienkiewicz romancier și nuvelist polonez, unul dintre cei mai mari prozatori polonezi, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1905. Încă din timpul vieții sale el a devenit unul dintre cei mai faimoși și populari scriitori polonezi în Polonia și în străinătate. După trilogia „Prin foc și sabie„, „Potopul” și „Pan Wołodyjowski” a devenit scriitorul polonez cu cele mai mari câștiguri (pentru dreptul de a publica trilogia timp de  20 de ani a primit de la editor 70.000 de ruble).

Gdansk

1920Danzig (azi Gdansk, Polonia), este declarat oraș liber. Municipiu în partea de nord a Poloniei, reședința voievodatului Pomerania și unul dintre cele mai mari porturi ale țării face parte din zona urbană Gdańsk și din Trioraș. Din punct de vedere etnografic, este considerat ca o capitală a CașubieiGdańsk a avut multe denumiri în curs de istoria sa. Numele cașubian este GduńskVersiunea germanizată, Danzig, este folosită de către germani. 

Aleksander
Kwaśniewski


1954 – S-a născut Aleksander Kwaśniewski om politic și fost președinte al Poloniei în anii 1995-2005 (reales în 2000 pentru un mandat de cinci ani). Mandatul său s-a încheiat la 23 decembrie 2005, când a predat puterea succesorului său, conservatorul Lech Kaczynski.

1986 – A încetat din viață Aleksander Tansman, compozitor polonez, pianist și pedagog. Tansman este un alt nume din seria geniilor din Europa de Est care, stabilindu-se la Paris, si-a gasit o nouă patrie intelectuală și artistică. 

2010 – În Polonia a fost întrodusă interdicția privind fumatul în locuri publice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s