Calendarul zilei – 18 decembrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ.   
 AFLAŢI AICI, DE CE.

Zbigniew
Oleśnicki

1423 – Zbigniew Oleśnicki a fost hirotonit preot și a doua zi a fost numit Episcop de Cracovia. Iar în
1439 tot Oleśnicki a devenit primul Cardinal de origine poloneză.

1765 – La 19 ani, Tadeusz Kosciuszko s-a alăturat Corpului de Cadeți al Școlii de Cavaleri din VarşoviaKosciuszko este un erou național în PoloniaLituaniaStatele Unite și Belarus. El a condus Revolta lui Kościuszko din 1794 împotriva Imperiului Rus și împotriva Regatului Prusiei în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate Naționale.

Bolesław Bierut

1933Bolesław Bierut a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru colaborare cu serviciile secrete sovietice. Cunoscut și sub numele Jerzy Bolesław Bielak sau Bolesław Birkowski, a fost un agent NKVD și un lider comunist polonez, ce a deținut printre altele și funcția de președinte al Poloniei după ocuparea țării de către sovietici, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Filarmonica
din Wrocław


1968 – Filarmonica din Wrocław s-a mutat în noul său sediu, unde se află şi astăzi. Ea este principala instituție muzicală din Wroclaw. Istoria sa datează de mai mult de 50 de ani. Primul director și director artistic al instituției a fost Adam Kopytsinsky. Iar în 1994 Filarmonica a fost numită în cinstea marelui compozitor polonez Witold Lutosławski.

1968 – S-a stins din viaţă Stanisław Pigoń, istoric literar polonez, textolog şi pedagog. Din 1929 a fost membru al Academiei Poloneze de Cunoștințe, iar din 1952 – membru al Academiei Poloneze de Științe.

1988Lech Wałęsa a reînființat Comitetul Cetățenesc Solidaritatea. Comitetul a constituit o importantă mișcare anticomunistă, adunând de la persoane asociate cu Biserica Catolică până la membri ai stângii anticomuniste. Solidaritatea sugera nonviolența în activitatea membrilor săi. Supraviețuirea Solidarității a reprezentat un eveniment fără precedent nu doar pentru Polonia, ci pentru întregul bloc estic.

1991 – Polonia a stabilit relații diplomatice cu Africa de Sud.

2002 – A încetat din viaţă Jan Łomnicki, actor, regizor şi scenarist polonez de filme documentare şi artistice. Fratele cunoscutului actor Tadeusz Łomnicki.

2009 – De la intrarea în lagărul Auschwitz-Birkenau, Polonia, a fost furată placa, din fier forjat, cu celebra inscripție Arbeit Macht Frei – Munca te face liber. La 3 zile după, hoţii au fost arestaţi în nordul Poloniei de către poliţie, care a reuşit să recupereze inscripţia din metal în lungime de cinci metri. În urma unei investigaţii jurnalistice s-a constatat că inscripţia urma să ajungă la un colecţionar britanic pasionat de nazism, prin intermediul unui grup de extremă-dreapta din Suedia. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s