Calendarul zilei – 20 noiembrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ.   
 AFLAŢI AICI, DE CE.

Jan II
Kazimierz Waza

1648 – Jan II Kazimierz Waza a fost ales rege al Poloniei. În Polonia el este de obicei cunoscut și menționat ca Jan Kazimierz. Părinții lui au fost Zygmunt al III-lea Vaza și Konstancja Habsburżanka (de Austria). Fratele său mai mare și moștenitorul tronului a fost Władysław IV WazaJan a fost al treilea și ultimul monarh pe tronul polonez din Casa de Vaza şi ultimul conducător al uniunii polono-lituaniene care a avut o legătură de sânge cu dinastia Jagiellon, prin linia feminină. 

1818 – S-a născut scriitorul şi istoricul polonez Karol Szajnocha. El a fost primul care a introdus în literatura poloneză eseul, creat de renumiţii istorici occidentali Thierry, Macaulay ş.a..

Statuia regelui Jan III Sobieski

1898 – În Lvov, a fost dezvelită statuia regelui Jan III Sobieski (în prezent se află în Gdańsk). Autorul proiectului a fost Tadeusz Barącz, iar piatra de bază a făcut-o Julian Markowski . Figura a fost turnată în Viena, oraș care în 1683 a fost salvat de la invazia turcă de către armata sub comanda lui Jan Sobieski. În 1950, „hatmanul din Lvov” a fost mutat la Varșovia și de acolo în 1965, la Gdansk.

1918 – Germania a fost prima țară care a recunoscut independența Poloniei.

Henryk
Tomaszewski

1919 – S-a născut Henryk Tomaszewski, remarcabil artist polonez, regizor, mim, coregraf, pedagog, fondator şi director al Teatrului Pantomima din Wroclaw.

1925 – A încetat din viaţă romancierul, dramaturgul şi publicistul polonez Stefan Żeromski. În anul 1924 el a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, care, însă, l-a primit Władysław Reymont.

Jan
Machulski


1998 – S-a stins din viaţă Marian Brandysscriitor polonez, jurnalist și traducător, Membru al Uniunii Scriitorilor din Polonia, fratele scriitorului şi criticului Kazimierz Brandys

2008 –  A încetat din viaţă Jan Machulski, actor polonez de teatru, film şi televiziune. A fost decanul departamentului de actorie la  Școala Națională de Film,Televiziune și Teatru din Łódź, cea mai respectată școală pentru viitorii actori, regizori, fotografi, cameramani din Polonia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s