Calendarul zilei – 23 octombrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ. 
    AFLAŢI AICI, DE CE.

1817 – În Varșovia a fost creat Institutul pentru surzi. Întemeietorul este considerat Jakub Falkowski (1775-1848). La 26 octombrie 1944 germanii au dat foc clădirii Institutului. Reconstrucția a fost finalizată abia în august 1948. În 1983 a fost numit în cinstea fondatorului. În prezent Institutul oferă educație preșcolară, școala primară, gimnazială și învățământ secundar. Pentru părinții copiilor se organizează cursuri de limbaj mimico-gestual.

1825 – S-a născut  Apolinary Kątski, violonist polono-rus, compozitor și pedagog. Printre elevii săi au fost și Tymoteusz Adamowski cu Konstanty Gorski.

1944 – A fost fondată Universitatea Maria Curie-Skłodowska din Lublin, una dintre cele mai mari universități din Polonia, înființată în 1944. Fondatorul și primul rector a fost, conferențiarul universitar, Henryk Raabe.

Jerzy Popiełuszko

1950 – Pe străzile din Varșovia au ieșit primele taxiuri urbane.

1984 – Au fost arestați responsabilii pentru răpirea și asasinarea preotului Jerzy Aleksander Popiełuszko. El a fost ucis de membri Serviciului de Securitate al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Populare Polone. Martir al Bisericii Catolice, a fost beatificat la 6 iunie 2010 de către Arhiepiscopul Angelo Amato, în Varșovia.  

2005 – A avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care Lech Kaczynski (54.04%) la invins pe Donald Tusk (45.96%).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s