Calendarul zilei – 25 noiembrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ.   
 AFLAŢI AICI, DE CE.

Stanisław
Poniatowski

1764 – La Varșovia, a fost încoronat ultimul rege polonez Stanisław August Poniatowski. Numit și Stanisław al II-lea, a fost ultimul Rege al Poloniei și Mare Duce al Lituaniei (17641795). A fost fiul contelui Stanisław Poniatowski (16761762), castelanul Cracoviei și al principesei Konstancja Czartoryska. A fost fratele lui Michał Jerzy Poniatowski și unchiul prințului Józef Poniatowski 

1795 – Stanisław August Poniatowski a abdicat în favoarea Rusiei. După răscoala condusă de Tadeusz Kosciuszko în 1795, Stanisław August Poniatowski a părăsit Varșovia și sub escorta a 120 de ostași ruși a sosit în Grodno, sub custodia și supravegherea unui vicar rus, unde a semnat actul de abdicare în ziua de naștere a împărătesei ruse.

Tadeusz
Białoszczyński

1899 – S-a născut Tadeusz Białoszczyński, actor de teatru, film, radio și televiziune. În 1952 a primit Crucea de Ofițer al Ordinului Renașterea Poloniei, iar în 1964 Crucea Comandantului Ordinului Renașterea Poloniei.

1914 – În Varșovia a fost creat Comitetul Național polonez.

1945 – A fost deschis Cimitirul Insurgenților din Varșovia. Aici se află aproximativ 104 de mii de victime al celui De-al doilea război mondial, în special insurgenții Varșoviei din 1944. Majoritatea numelor celor înmormântați sunt necunoscute.

Władysław Sikorski

2008 – La cererea Institutului Memoriei Nationale (IPN) din Polonia, în cripta catedralei Wawel a fost exhumat cadavrul lui Władysław Sikorski primul ministru polonez din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, pentru a rezolva misterul care învaluie modul în care acesta a murit. Generalul Władysław Sikorski a murit în urma unui accident de aviație la decolarea de la baza engleză din Gibraltar, în timp ce se întorcea dintr-o inspecție a trupelor poloneze ce luptau pe frontul din Orientul Apropiat. Avionul care-l transporta pe Sikorski s-a prăbușit în mare imediat după decolare, toți cei aflați la bord murind cu excepția pilotului. O anchetă efectuată de o echipă britanică a ajuns la concluzia că prabușirea avionului a fost un accident, însă câțiva istorici polonezi susțin că generalul Sikorski a fost victima unui asasinat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s