Calendarul zilei – 25 octombrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ. 
    AFLAŢI AICI, DE CE.

Monumentul lui
 
Nicolaus Copernic

1853 – În Torun a fost dezvelit monumentul lui Nicolaus Copernic. Sculptura din bronz a fost realizată de către artistul german Christian Friedrich Tieck. În anul 2003, odată cu aniversarea a 150 de ani de la construirea sa, monumentul a fost renovat. 

1823 – A fost finalizată construcţia Movilei Kościuszko, o colină artificială, cu steagul Poloniei fâlfâind deasupra. În 1820, pentru a-l comemora pe eroul polonez Tadeusz Kościuszko, localnicii voluntari au ridicat pe vârful unui deal natural o movilă conică de pământ, pe vârful căreia au pus un granit adus tocmai din Munţii Tatra. O potecă îngustă urcă movila în spirale mari. Din vârful dealului, Cracovia se vede minunat. Acest monument reprezintă un puternic simbol al aspiraţiilor poloneze pentru independenţă.

Movila Kościuszko


1867 – S-a născut  Józef Dowbor-Muśnicki, general rus şi polonez. Participant al războiului ruso-japonez şi al Primului Război Mondial. El a fost unul dintre cei mai influenţi oponenți politici a lui Pilsudski și a pretins la poziția de lider în Polonia postbelică.


1888 – În oraşul Tarnów, a fost deschis primul Muzeul eparhial din PoloniaCel mai vechi muzeu eparhial din Polonia a fost fondat de către rectorul de atunci al seminarului, Józef Bąbę. Cel mai vechi exponat din muzeu este o sculptura a capului Sfântului Ioan Botezătorul pe un platou.

1899 – A fost deschisă pentru trafic linia de cale ferată Cracovia-Zakopane.

1919 – S-a născut Barbara Skargafilozof polonez și istoric al filozofiei. Provine dintr-o familie de calviniști şi a fost înmormântată la cimitirul calvinist din Varşovia.

1921 – Revoluționarul Józef Piłsudski s-a căsătorit cu cea de-a doua soție a sa, Aleksandra Szczerbińską.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s