Calendarul zilei – 28 octombrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ.
    AFLAŢI AICI, DE CE.

 1927 – 2013
 La vârsta de 86 ani, a încetat din viaţă Tadeusz Mazowieckiscriitor, ziarist, filantrop și om politic de orientare creștin-democrată din Polonia, fost lider al mișcării Solidaritatea și primul premier necomunist din Europa Centrală și de Est de după al Doilea Război Mondial. „A fost unul dintre părinţii libertăţii şi independenţei poloneze”, după 50 de ani de comunism, a declarat pentru postul de radio TOK FM ministrul de Externe Radoslaw Sikorski.

Eliza Radziwiłł

1803 – S-a născut Eliza Radziwiłł, prinţesă poloneză din familia Radziwiłł, membră a înaltei nobilimi polonezo-lituaniană, descrisă ca fiind cea mai frumoasă doamnă a Curții prusace, numită „înger” și „trandafir alb”, care a întrat în istorie ca prima dragoste a lui Wilhelm I al Germaniei. Povestea lor de dragoste a fost şi ecranizată în anul 1938. 

1861 – Kanałul Elbląski a fost deschis pentru transportul maritim de mărfuri.

1924 – În Catedrala św. Jana Chrzciciela, Varșovia, a fost îngropat Henryk Sienkiewiczromancier și nuvelist polonez, unul dintre cei mai mari prozatori polonezi, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1905.

1999 – Alpinistul Leszek Cichy a fost primul polonez care a urcat Cele șapte

Leszek Cichy 

vârfuri – 7 Summits. Cele șapte vârfuri reprezintă grupul celor șapte vârfuri montane, care sunt, fiecare din ele în parte, cel mai mai înalt vârf al continentului în care se găsește. 

2008 – În timpul unor lucrări de construcții în Malbork, a fost descoperită o groapă comună de 2116 de persoane, datând din al Doilea Război Mondial.

2009 – A fost semnat un contract pentru construirea celei de-a doua linii de metrou în Varșovia, cu o valoare de 4,1 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s