Calendarul zilei – 5 noiembrie (accent polon)


ÎN ISTORIA UNUI POPOR 
FIECARE AN ESTE SPECIAL, 
FIECARE ZI ESTE SPECIALĂ.   
 AFLAŢI AICI, DE CE.

Kazimierz III
 Wielki

1370 – S-a născut  Regele Kazimierz III Wielki (Cazimir al III-lea) – ultimul rege al Poloniei din dinastia Piast (1333–1370), fiul regelui Władysław I Łokietek și al lui Jadwiga Kaliska

1830 – Frédéric Chopin părăseşte Polonia pentru totdeauna. Această separare de patrie a fost cauza durerii sale constante, bine ascunsă însă – dorul de casă.

1893 – În Cracovia a fost îngropat Jan Matejkopictor polonez, renumit pentru picturile sale care reprezintă personaje și scene din istoria PolonieiS-a stins din viaţă la 1 noiembrie 1893, la vârsta de 55 de ani.

  Filarmonica
din Varșovia

1901 – A fost inaugurată Filarmonica din VarșoviaDin 1955 Filarmonica găzduiește Concursul Internațional de Pian Frederick Chopin.

1946 – A încetat din viaţă Zygmunt Stojowski, pianist polonez, compozitor şi profesor de muzică.

2004 – S-a stins din viaţă Jerzy Duda-Gracz, pictor polonez, artist graphic, scenograf şi pedagog. Criticii presupun că activitatea sa sa a fost un protest împotriva prostiei şi lăcomiei.

2007 – Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a prezentat luni demisia Guvernului său preşedintelui ţării, fratele său geamăn Lech Kaczynski, în cadrul unei ceremonii publice. „Putem încheia misiunea Guvernului nostru cu capul sus, situaţia economică este bună, ultimii doi ani au consolidat poziţia Poloniei în Europa”, a declarat premierul aflat la sfârşit de mandat.

2010 – În Varşovia a fost deschis Centrul științific CopernicusPlasat pe

Centrul științific
 Copernicus

malurile Vistulei, Centrul este considerat unul dintre cele mai avansate din Europa. Obiectivul său este de popularizare a ştiinţelor prin intermediul demostraţiilor şi al experimentelor interactive. Având peste 20.000 de metri pătraţi şi aproximativ 350 de exponate ştiintifice interactive, vizitatorul este purtat prin lumea ştiinţei de la apariţia dinozaurilor şi până la descoperiri epocale care au schimbat destinul omenirii. Detaliile despre acest muzeu al ştiinţei, în care vizitatorii pot fi ei înşişi inventatori, putând efectua experimente epocale, sunt postate pe site-ul Centrului Copernic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s