CinePOLSKA la Chișinău


Cele mai interesante filme poloneze, premiate în ultimele luni în Polonia și în lume, vor putea fi vizionate la Chișinău, între 4 și 9 noiembrie a.c., în cadrul festivalului CinePOLSKA, la cinematograful Odeon.

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Filmele prezentate anul acesta la ediția XII-a a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri și de către criticii de film și, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze și europene numeroși spectatori. Motto-ul festivalului din acest an este „Istorii din prezent”.

– Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflați în fața unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoționeze, să reflecteze, dar și să se amuze. Acțiunea majorității lor are loc în zilele noastre. – explică Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București care, în colaborare cu Asociația Cineaștilor din Polonia, organizează festivalul. – Motto-ul CinePOLSKA 2016 are și o altă semnificație. Aceste filme, care povestesc despre trecut, abordând astfel problematica istoriei, au un mesaj universal și foarte actual. – adaugă Agnieszka Skieterska.

Festivalul va fi inaugurat vineri, 4 noiembrie a.c., de către filmul plin de umor și cu o muzică excelentă „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Povestea spusă cu grație despre niște muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului este, în același timp, un imn adus jazz-ului și pionierilor acestuia. 

Înainte de prima proiecție din cadrul festivalului, pe spectatori îi va aștepta la intrare și o surpriză dulce, strâns legată de Polonia.

În ziua următoare va putea fi vizionat filmul Małgorzatei Szumowska, intitulat „Trupul”, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Aparent o simplă istorie de familie, el devine în mâinile tinerei regizoare o discuție emoționantă despre spiritualitate, despre viața de după moarte și raportarea noastră față de propriul corp.

Prezentată duminică, 6 noiembrie, pelicula regizoarei Kinga Dębska, cu titlul „Vaci mai sunt fetele mele”, este povestea tragi-comică a două surori, Marta și Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, își schimbă total atitudinea față de ele însele. Deși filmul vorbește despre momente tragice pentru orice familie, regizoarea a evitat banalitatea unui serial TV, reușind să facă spectatorii să râdă foarte des în timp ce urmăresc filmul și să iasă din cinematograf într-o stare de bună dispoziție, gândindu-se însă la ceea ce este cu adevărat important în viață. Distribuția actoricească de prim rang face ca povestea să fie vizionată cu mare plăcere. Filmul a primit premiul publicului la numeroase festivaluri, cel mai recent la Festivalul „Ceau, Cinema!” din Timișoara.

Săptămâna următoare, luni, 7 noiembrie, va începe cu proiecția dramei psihologice „Înstrăinare” de Dariusz Gajewski, film care abordează o problemă foarte bine cunoscută în țările Europei de Est – neputința emigranților în fața instituțiilor internaționale și a procedurilor insensibile. Bazată pe fapte reale, istoria părinților polonezi care luptă în Suedia pentru copilul lor, luat de asistența socială, ține spectatorul în tensiune până la finalul filmului.

„Anatomia răului” – thriller-ul lui Jacek Bromski, un creator cu o bogată experiență, este o capodoperă a filmului de gen și va fi prezentat în penultima zi a festivalului, marți, 8 noiembrie. Secretele, conspirațiile și răul atotcuprinzător reprezintă fundalul pentru alegerile avându-și originea în tragedia greacă, dar și o propunere extrem de tentantă pentru iubitorii filmelor „noir”.

Festivalul CinePOLSKA de la Chișinău se va încheia pe 9 noiembrie cu filmul „Statele unite ale iubirii” al tânărului regizor Tomasz Wasilewski. Povestea a patru femei, aparent fericite, și a complicatelor lor povești de dragoste îi ridică spectatorului semne de întrebare, dar fără răspunsuri clare. Wasilewski a fost premiat pentru acest film cu Ursul de Argint pentru scenariu la Berlinala din acest an.

Un eveniment conex Festivalului CinePOLSKA îl va reprezenta expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski”, pregătită de Fundația In Situ, care crează Arhiva Creațiilor lui Krzysztof Kieślowski în Polonia, în localitatea Sokołowsko din Silezia Inferioară. Prezentată la cinematograful Odeon cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la nașterea renumitului regizor și a 20 de ani de la moarte, expoziția prezintă personalitatea acestuia, concepțiile sale despre cinematografie, precum și valorile după care s-a călăuzit în munca de regizor.

Prezentarea de filme din cadrul CinePOLSKA este organizată de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, în colaborare cu Ambasada Republicii Polone la Chișinău, Studioul Moldova Film și cinematograful Odeon, și cu sprijinul financiar al Institutului Polonez de Artă Cinematografică.          

CinePOLSKA se desfășoară în perioada 4-9.11.2016, 

la cinematograful Odeon 

(adresa: str. Mihai Eminescu nr. 55).

Toate proiecțiile încep la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

Toate filmele au subtitrare în limba română.

 Programul detaliat și informații despre filme

4.11.2016, ora 19.00 – EXCENTRICII. PE PARTEA ÎNSORITĂ A STRĂZII

Polonia, 2015, 112 min., comedie

Regia: Janusz Majewski

Scenariul: Włodzimierz Kowalewski

Distribuția: Maciej Stuhr, Natalia Rybicka, Sonia Bohosiewicz, Anna Dymna ș.a.

La sfârșitul anilor cincizeci, Fabian, emigrant de război, jazzman și  dansator de succes se întoarce acasă din Anglia. Împreună cu un grup de muzicieni amatori înființează un big band de swing, care câștigă repede aprecierea publicului. La scurt timp, vedeta formației devine Modesta, alături de care Fabian începe să trăiască o frumoasă poveste de dragoste. Ca rege și regină ai muzicii swing, aceștia pornesc în turneu prin Polonia, viața lor părând desprinsă din filmele hollywoodiene. Într-o zi, însă, Modesta dispare.

„Excentricii”, a cărui acțiune se desfășoară pe ritmul unor hituri aparținând celor mai mari legende ale jazzului, este o adaptare strălucită a romanului omonim de Władysław Kowalewski. Este apologia libertății artistice cu care erau asociate muzica jazz și swing în perioada realității mohorâte a Poloniei comuniste. Majewski vorbește despre vise și nostalgia după cultura vestică prin intermediul unor standarde muzicale, prezentând astfel ipostaze necunoscute ale epocii. Un film extraordinar. – Małgorzata Steciak, „Stopklatka”

5.11.2016, ora 19.00 – TRUPUL

Polonia, 2015, 90 min., dramăRegia: Małgorzata Szumowska Scenariul: Małgorzata Szumowska, Michał Englert Distribuția: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwała, Ewa Dałkowska ș.a.Polonia, în zilele noastre. Un procuror cinic și fiica sa, care suferă de anorexie încearcă, fiecare în felul său, să se regăsească după moartea tragică a persoanei iubite. Atunci când, într-o zi, terapeutul fetei le spune că persoana decedată a luat legătura cu ea și vrea să le transmită un mesaj, aceștia vor fi obligați să-și revizuiască concepțiile cu privire la viață și moarte. Szumowska pune față în față trei abordări complet diferite despre viață, singurătate și corp. Cea a fiicei anorexice, care se îndepărtează de mediul social prin toate mijloacele posibile. A tatălui care nu reușește să comunice cu fiica sa și care-și îndeplinește sarcinile profesionale fără nicio urmă de emoție. Și, în cele din urmă, a femeii de vârstă mijlocie, care trăiește într-o lume doar a ei și care nu reușește să treacă peste pierderea suferită în trecut. – Łukasz Rogojsz, „Newsweek Polska”Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2015.

6.11.2016, ora 19.00 – VACI MAI SUNT FETELE MELE

Polonia, 2015, 88 min., dramă, comedieRegia și scenariul: Kinga Dębska, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński ș.a.Marta este o actriţă de succes care nu îşi poate pune ordine în viaţă, crescându-și singură copilul. Spre deosebire de sora sa dominatoare, Kasia este sensibilă şi expansivă. Lucrează ca învățătoare, căsnicia ei este departe de a fi ideală. Cele două surori nu se înţeleg foarte bine, însă îmbolnăvirea neaşteptată a mamei le obligă să coopereze, mai ales că trebuie să aibă grijă şi de tatăl lor drag, dar uşor despotic.

Kinga Dębska vorbește despre situații cunoscute probabil tuturor. Toată lumea s-a confruntat sau se confruntă cu pierderea unei persoane dragi. Filmul este foarte autentic în această privință; așteptarea tensionată pe holul spitalului, rugăciunea pentru sănătate, ritualurile șamanice și sfaturile vracilor, și în cele din urmă discursul funerar – toate sunt situații din viața reală. – Krzysztof Połaski, „Telemagazyn”Filmul a câștigat Premiul publicului la Festivalul Ceau Cinema! de la Timișoara, ediția 2016.

7.11.2016, ora 19.00 – ÎNSTRĂINAREPolonia, Suedia, 2015, 107 min., dramă, thrillerRegia: Dariusz GajewskiScenariul: Dariusz Gajewski, Michał GodzicDistribuția: Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Ewa Fröling ș.a.Un cuplu de emigranți polonezi și fiica lor, Ula, trăiesc într-un orășel din nordul Suediei. Într-o zi, în casa lor vine Anita de la Biroul de Asistență Socială. Micuța Ula, la fel ca alți 30.000 de copii din Suedia, este luată părinților pentru a merge spre adopție. Din acest moment, începe o luptă dramatică pentru supraviețuire, libertate și iubire.

Filmul este inspirat din fapte reale.

O dramă psihologică bine închegată, tensionată, care pune accent pe relațiile deloc ușoare dintre membrii familiei și lupta părinților pentru a-și recupera copilul. Fundalul pentru personajele interesant construite –  al tatălui necredincios care se luptă cu sentimentul vinovăției și al mamei isterice care se străduiește să se mențină cu picioarele pe pământ – este activitatea perfidă a funcționarilor, care transformă o instituție care servește binelui familiei într-o mașină totalitară, care nu ține cont de specificul educației. – Janusz Wróblewski, „Polityka”

8.11.2016, ora 19.00 ANATOMIA RĂULUI

Polonia, 2015, 122 min., thrillerRegia și scenariul: Jacek BromskiDistribuția: Krzysztof Stroiński, Marcin Kowalczyk, Piotr Głowacki, Andrzej Seweryn ș.a.Un asasin plătit, cunoscut sub pseudonimul Lulek, este eliberat condiționat din închisoare. La scurt timp, procurorul care a contribuit la arestarea lui îi face o propunere de nerefuzat. În schimbul unei sume mari de bani și posibilitatea de a pleca din țară, Lulek trebuie să-l lichideze pe comandantul Biroului Central de Investigații. Lulek acceptă provocarea, însă, având probleme cu vederea, îi cere ajutorul lui Staszek, un lunetist dat afară din armată pentru uciderea unor civili în Afganistan. Recompensa promisă: întoarcerea în armată, de această dată în serviciul de contraspionaj.Cel ce ridică sabia, de sabie va muri. Cel mai recent film al lui Jacek Bromski seamănă puțin cu tragedia greacă, în care destinul este de-a dreptul implacabil. Odată ce ai apăsat pe trăgaci, nu mai există cale de întoarcere. „Anatomia răului” prezintă o Polonie ocupată de cancerul corupției. Răul este pretutindeni, nu există personaje pozitive; la un moment dat, toți au meritat un glonț în cap sau o coasă sub coaste. Nu există salvare și speranță. – Krzysztof Połaski, „Telemagazyn” 

9.11.2016, ora 19.00 – STATELE UNITE ALE IUBIRII

Polonia, Suedia, 2016, 105 min., dramăRegia și scenariul: Tomasz WasilewskiDistribuția: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Andrzej Chyra, Łukasz Simlat ș.a.

Polonia, 1990. Vântul schimbării bate deasupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei, Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi. Poveștile celor patru femei sunt variante diferite ale iubirii imposibile. Iubirea pentru un preot. Dragostea pentru un bărbat a cărui soție este grav bolnavă (când soția moare, bărbatul pierde acest sentiment). Iubirea lesbiană care trebuie mascată cu viclenie. Și dragostea Marzenei, soția imprudentă a emigrantului, sau mai degrabă lipsa iubirii, pentru care aceasta va fi pedepsită. – Tadeusz Sobolewski, „Gazeta Wyborcza”Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s