Dialog cu cititorul: Ana Duplava


Impresiiile utilizatorilor despre carte, lectură, despre activitatea bibliotecii in general, impresii de calatorie, poezii ş.m.a..

Ana Duplava, studentă la Liceul Academiei de Ştiinte a Moldovei, este şi cititoare activă a bibliotecii de cultură şi literatură polonă „A. Mickiewicz”. Astăzi, Ana adresează o mică scrisoare celor care trebuie să descopere lectura pentru că au motive să o iubească.

                 Drag cititor,
Aveam probabil 5 anișori cînd am început să citesc primele cuvinte, niciodată nu m-am gîndit de ce atît de devreme am început să citesc, dar acum îmi dau seama că sufletul meu deja era conștient de ce are nevoie: Lectura.

    Am întîlnit mulți oameni care consideră lectura neinteresantă. Răspunsul meu mereu este același: ”Pur și simplu nu ai găsit cartea care să te facă să iubești lectura”. Nimeni nu iubește lectura de mic copil, nici eu, care acum nu pot să mă rup de la o carte pînă nu-mi dau seama că deja e 5 dimineața. Această pasiune crește în noi permanent, și nu știm de ea pînă nu-i permitem să explodeze.
   Pentru prima data tu iei o carte, a doua oară cartea te ia pe tine, și a treia – cartea ia altă carte.
  Prima carte care m-a pasionat a fost ”Copilărie. Adolescență. Tinerețe” de Lev Tolstoi. Primul ”dialog” dintre mine, cea din prezent, și el, cel din trecut. Eu cuminte am ascultat tot ce el a dorit să-mi spună, nu am închis un ochi pînă cînd nu a terminat de povestit, nu l-am întrerupt, nu l-am grăbit. I-ar cînd a finisat, el pur și simplu s-a evaporat, și nu a mai rămas nimic, decît dorința de a-l mai asculta încă odată. L-am căutat printre rafturi, tăcut și excesiv…. nu l-am găsit… dar am cunoscut alte fețe, alte suflete, alți oameni, care au continuat să mă inspire, să mă pasioneze…. dar nici unul, niciodată, nu mi-a insuflat pasiunea primei lecturi.
    Ficțiune sau nu, lectura m-a făcut să văd totul cu alți ochi, m-a făcut să gîndesc matur, poate mult prea matur pentru un copil al Pămîntului, dar… e ceea ce sunt, dragoste și admirație pentru coroana de minuni a lumii, pentru Lectură.
    Dacă încă nu te-ai găsit în nici-o carte, nu renunța, mereu este o bibliotecă pe rafturile căreia te așteptă la un dialog deschis o fantomă din trecut. Se spune că pentru ca să fii un om împlinit e necesar să citești doar zece cărți, însă pentru a găsi cele zece cărți, trebuie să citești o mie.
    Succese drag cititor în căutarea ta, a dialogului potrivit,
Cu drag, aceeași eu, dar deja din trecut.

P.S. Nu-ți spun la revedere, căci acest dialog va continua, însă deja voi fi eu… …alta…
…cea din viitor.

6 gânduri despre „Dialog cu cititorul: Ana Duplava

Lasă un comentariu