Dialog cu cititorul: Cristina Răileanu


      Impresiiile utilizatorilor despre carte, lectură, 
         despre activitatea bibliotecii în general, 
           impresii de călătorie, poezii ş.m.a.

Cristina Răileanu,
cititoarea bibliotecii  „A. Mickiewicz”,
 
educator la grădinița nr. 6 din sector,
masterandă la Facultatea de filologie,  Catedra istorie și teorie literară
Un spațiu fenomenal, pentru că aici găsești ceea ce-ți alimentează sufletul, gîndirea și imaginația, vocabularul și limbajul…, pentru că aici găsești orice informație îți este  necesară, pentru că aici întîlnești oameni responsabili, educați, binevoitori și dornici să te ajute, pentru că aici găsești o imensitate de gînduri înțelepte, trăiri, experiențe, povești, poeme, romane… aici domină lumea cuvintelor, lumea cărților, lumea frumosului… aici, în BIBLIOTECĂ!

Și te poți refugia, omule, oricînd în acest minunat locușor, în care să uiți de neajunsuri, nedreptate, corupție, politică de joasă speță, incultură, pe scurt, de tot ce se întîmplă acum în lumea ta reală, și să evadezi în lumea pe care o vrei tu, în visele tale, în speranțele tale…, căci anume cartea a fost și va rămîne cel mai frumos refugiu. Citind, vei călători în timp şi spaţiu, vei putea ajunge culmi de neajuns, vei pătrunde în arta cuvîntului frumos din care să-ți plămădești filosofia vieții tale. Lucrurile, de fapt, nu sunt frumoase sau urîte, bune sau rele… atîta timp cît gîndurile tale nu le face să devină astfel, iar ,,fericirea ta depinde – anume –  de calitatea gîndurilor pe care le ai” ( Marcus Aurelius), pe cînd calitatea gîndurilor tale, depinde de cantitatea rîndurilor citite! Deci, fă ceva frumos pentru mintea și sufletul tău, citește ceva care să te înaripeze, care să te motiveze, ai grijă de culoarea gîndului tău, care va fi doar în alb sau negru, dacă vei continua să trăiești (sau mai exact, să supraviețuiești) așa cum o faci azi!

Azi te gonești după lucruri inutile, trecătoare, uitînd de cele cu adevărat importante: ai grijă  ca frigiderul să fie arhiplin cu bunătățuri, garderoba ta să conțină tot ce e în vogă, casa să fie dotată cu tehnică multifuncțională, în buzunar să ai telefonul performant, în portmoneu, desigur, cît mai mulți bani,  să faci megareparație, neapărat, ca să nu rămîi în urma vecinului, să faci cumătrii și onomastici pompoase, desigur, pentru ochiul și gura lumii… și muncești, muncești, muncești…, și simți uneori că nu mai ai forțe, nu mai reziști, ți-e silă de tot și nu mai vrei nimic! Încetează această goană după nimicuri, omule! Nu te mai compara cu nimeni, nu invidia, nu urî, nu bîrfi, nu mai agonisi atîta nimicnicie și murdărie în viața pe care o ai, viața care e doar una! Adu-ți aminte de înaintași, cît de frumos au trăit ei atunci, fără de ceea ce are prioritate pentru tine acum. Nu uita că nu ești veșnic și cîndva tot ce strîngi, nu-ți va mai trebui, deci hrănește-ți sufletul, mai întîi de toate, căci el, se zice că e veșnic…

Rețeta  fericirii, de  fapt  e  foarte  simplă : fii  adevărat, senin, atent la tot ce te-nconjoară, simte tot ce e sublim,  iubește, visează, admiră, zîmbește… și desigur, CITEȘTE!!! Pentru că poți cunoaște cultura numai prin lectură, pentru că cei mai frumoși ochi, sunt cei care au citit multe cărți, pentru că, cu cît mai multe cărți vei citi, cu atît mai multe ,,uși” vei deschide și mai multe guri (rele) vei închide, pentru că lectura  este unul din cele mai bune remedii – te scoate din viaţa cotidiană, oferindu-ţi o pauză în care să te reculegi, pentru că citind, trăiești încă o viață!
Omule, devin-o iarăși cititor, așa cum ai fost odată, nu cum ești azi! Ai grijă de tine și de fericirea ta, închide ochii la tot ce te deprimă și deschide-i în fața cărților.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s