Filme poloneze la Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, ediția a XII-a


În perioada 12-18 mai 2015, la Chișinău se va desfăşura Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, ediția a XII-a. Aproape 50 de filme documentare din peste 300 înscrise, au fost selectate să participe anul acesta la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului. 
De asemenea, la Festival veţi putea viziona şi documentare din Polonia:
Iată câteva titluri interesante:

Miracolul Istoriei

(Regizor: Katarzyna Kolenda-Zaleska)  
Condițiile și consecințele integrării Poloniei în Uniunea Europeană, integrate în cadrul unei imagini de ansamblu dinamice și informative asupra ultimilor 25 de ani de istorie poloneză. O prezentare clară și provocatore a unui moment de referință din istoria europeană, a cărui impact se simte până în zilele noastre.
Proiecția filmului va deschide în mod oficial programul Cinema pentru Schimbare Socială, la care vor lua parte curatorii Richard Peña și Adam Michnik (redactor-șef al celui mai popular cotidian polonez, Gazeta Wyborcza), precum și D-na Olga Wysocka, director adjunct al Institutului Adam Mickiewicz și proprietar al brandului Culture.pl.

Jucării
(Regizor: Andrzej Wolski)
Jocul infantil este o nevoie fundamentală a oricărei civilizații – în special a uneia care încearcă să scape din strânsoarea regimului autoritar impus, în încercarea de a-și menține sentimentul libertății și conștiința identității personale. Un film dedicat jocurilor și jucăriilor care au însuflețit mintea liderilor polonezi – creativi – de astăzi.

Arta libertății 
(Regizor: Wojciech Słota, Marek Kłosowicz)
Filmul răspunde celor mai usturătoare întrebări cu privire la fenomenul alpinismului polonez, prezentându-ne poveștile celor mai dificile expediții. Cu cât mai mari sunt obstacolele cu care se confruntă polonezii în patria afectată de criză, cu atât mai mari sunt cuceririle lor în Himalaya.
Ritmul Libertății
(Regizor: Leszek Gnoiński, Wojciech Słota)
Documentarul surprinde o perioadă remarcabilă în viața Poloniei, când rock-ul alternativ a explodat cu o forță nemaivăzută în blocul socialist. Fascinantele legături dintre muzică și protestul popular tot mai răspândit, care a dus la formarea mișcării „Solidaritatea”, precum și rolul esențial pe care l-au jucat festivalurile de rock în zilele decretării legii marțiale, sunt treptat dezvăluite.

Contrapunct
(Regizor: Andrzej Papuziński)
Protagonistul filmului realizat de A. Papuziński este, de această dată, Michał Batory, născut în Łodź și student al Academiei de Arte Frumoase din același oraș. Mutat cu traiul în Franța din anii 1980, acesta a devenit un artist de renume și foarte respectat în domeniul posterelor artistice.

Majoratul 
(Regizor: Marta Prus)
În ajunul împlinirii majoratului, Goska părăsește campusul Centrului Educațional de Tineret din Lodz, întorcându-se acasă. Cea mai mare dorință a ei este să organizeze o petrecere împreună cu prietenul ei și alți amici. Planurile îi sunt date peste cap la întâlnirea cu mama, cu care are o discuție aprinsă. Ca o oglindă multi-fațetată, filmul prezintă diferite aspecte ale personalității tinerei protagoniste, ilustrând cu delicatețe zbuciumul unei adolescențe dificile.

Proiecţiile vor avea loc la Cinematograful Odeon şi vor dura de dimineaţă până seara. Publicul va putea aprecia filmele, desemnând câştigătorii premiului Simpatia Publicului şi va avea ocazia să discute cu autorii prezenţi. 

La această ediţie FIFD CRONOGRAF s-a extins în 6 locaţii: Centrul Cultural ODEON, Tipografia 5, Scuarul ULIM, AMTAP, Muzeul Național de Istorie al Moldovei și Apartamentul Deschis. Locaţia principală rămâne Centrul Cultural ODEON, unde se vor desfăşura proiecţiile din concurs şi cele mai importante evenimente din cadrul festivalului, inclusiv Gala de deschidere şi Gala de Premiere. Aici vor avea loc conferinţele de presă, lansările de film, mesele rotunde. La Tipografia 5 (str. V. Pârcălab 45) publicul poate urmări în fiecare seară, de pe 14 până pe 17 mai, un program special de filme, elaborat de Culture.pl în colaborare cu FIFD CRONOGRAF, cu titlul sugestiv „Filmul ca motor al transformărilor sociale”. Filmele selectate pentru program abordează probleme politice și sociale de primă importanță cu care ne confruntăm în prezent, oriunde ne-am afla – reprezentând nu doar o serie de subiecte importante, ci și o largă varietate de stiluri cinematografice. 
O noutate a acestei ediţii a FIFD CRONOGRAF sunt proiecţiile în aer liber.  Ele se vor derula în Scuarul Universității Libere Internaționale din Moldova ULIM (str. V. Pârcălab, 52) şi la Apartamentul Deschis (str. București 68/1) cu începere de la ora 21:00. Accesul la aceste proiecţii este gratuit. 
Pentru iubitorii neobosiţi de film, Cronograf a pregătit şi proiecţii nocturne. Pe 16 mai,  în cadrul „Nopţii muzeelor” vor fi proiectate câteva producţii cu tematică istorică la cinemateca Muzeului Național de Istorie a Moldovei, str. 31 august 1989, 121A.
Toată informaţia despre filme şi festival o găsiţi pe cronograf.md.

Sursa: cronograf.md
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s