Impunerea legii marţiale în Polonia – 13 decembrie 1981


Wojciech Jaruzelski

La 13 decembrie se împlinesc 33 de ani de la acel 13 decembrie 1981- ziua în care Premierul, Generalul Wojciech Jaruzelski a impuns legea marţială în Polonia. 
Legea marțială – un sistem legal care este folosit (de obicei după un anunț oficial) atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. Acestă lege venea ca o măsură destinată să înăbuşe sindicatul Solidaritatea, prima mare mişcare independentă din blocul sovietic. A fost declarată  Starea de asediu iar drepturile civice reduse, în aceaşi zi, armata poloneză a invadat oraşele cu tancuri de asalt şi alte vehicule blindate. Polonia a fost complet izolată de restul lumii, generalul Wojciech Jaruzelski insistând că aceasta este singura cale de evitare a unui razboi civil. Într-o declaraţie televizată, Jaruzelski a invitat la calm, avertizându-i pe polonezi sa nu dea curs chemării la greva generală, lansate de Solidaritatea. Armata a iesit pe străzi, s-a impus o cenzura strictă iar proaspăt formatul Consiliu Militar de Salvare Nationala a fost împuternicit sa permită împuşcarea oricărui cetăţean ce încalcă noile reguli. Totuşi, în Varşovia şi alte oraşe, oamenii au inceput să iasă în stradă, scandând împotriva dictaturii şi strigând Gestapo soldaţilor aflaţi pe tancuri.

Însuşi Papa Ioan Paul al II-lea a făcut apel la rezolvarea pe calea paşnică a conflictului. Se estimează că aproape o sută de persoane au fost ucise sub legea marţială, iar la  mii de persoane, printre care şi conducătorul mişcării Solidarităţii Lech Wałęsa, le-au fost intentate dosare penale. La 31 decembrie 1981 a fost arestat Lech Wałęsa şi a stat încarcerat 11 luni. Abia în 1983, legea marţială va fi abolită, iar Lech Wałęsa se va întoarce în Gdańsk ca un simplu electrician. În acelaşi an a primit Premiul Nobel pentru Pace pe care nu l-a putut primi personal temându-se că guvernul i-ar putea bloca întoarcerea în ţară. A lăsat-o astfel pe soţia sa Danuta să preia premiul în locul său.
Legea marțială a încetat formal să acționeze în iulie 1983, deși controlul asupra libertăților civile și a vieții politice, ca și raționalizarea alimentelor, au rămas în vigoare până la căderea comunismului. Aceste măsuri nu au împiedicat Solidaritatea să câștige sprijin popular și putere, erodând dominația partidului comunist, care în 1981 a pierdut aproximativ 85.000 din cei 3 milioane de membri. Până la căderea comunismului în Polonia, Solidaritatea a rămas o organizație subterană, suficient de puternică pentru a zădărnici eforturile lui Jaruzelski de reformă. Grevele din întreaga țară din 1988 au fost unele dintre factorii care au forțat

Danuta Wałęsa preia premiul Nobel

guvernul să înceapă un dialog cu Solidaritatea. Din 6 februarie până în 15 aprilie, s-au ținut convorbiri în 13 grupuri de lucru în 94 de sesiuni, care au devenit cunoscute drept Convorbirile mesei rotunde (în limba poloneză: Rozmowy Okrągłego Stołu), care au modificat radical forma guvernului și societății poloneze. În 1990, Jaruzelski și-a dat demisia din funcția de conducător al Poloniei, la putere venind în decembrie Wałęsa. Până la sfârșitul lui august, a fost format un guvern de coaliție condus de Solidaritatea, iar la 9 decembrie Wałęsa a fost ales președinte și și-a dat demisia din postul său din sindicat. Acesta a fost sfârșitul Republicii Populare Polonia. 

Surse: moldova.diaspora.md; revistamagazin.ro; wikipedia.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s