Moment istoric. Papa Ioan Paul al II-lea a fost canonizat.


Duminică, 27 aprilie, la Vatican, Papa Francisc i-a canonizat pe Papa Ioan Paul al II-lea și pe Papa Ioan al XXIII-lea, într-o ceremonie istorică la Vatican, în fața unui număr impresionant de pelerini din toate colțurile lumii. Alături de ei, au participat 98 de delegaţii oficiale, 24 de şefi de stat şi de guvern, dar şi preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Jose Manuel Barroso şi Herman van Rompuy. Slujba a fost transmisă în direct, inclusiv online, biserica catolică având peste un miliard două sute de milioane de credincioşi in toata lumea. Papa Francisc i-a lăudat pe cei doi predecesori ai săi, pe care i-a numit „oameni curajoși”, aceasta fiind o ceremonie unică, prin faptul că, este pentru prima dată în istorie când doi Papi sunt canonizați în același timp. La slujbă a participat și Papa Emerit Benedict, care a renunțat la Pontificat anul trecut. Papa a insistat și asupra faptului că Ioan Paul al II-lea a fost „suveranul pontif al familiei”. El însuși a spus într-o zi că ar vrea ca oamenii să-și amintească de

el ca „papă al familiei”. „Îmi place să subliniez acest lucru în contextul în care ne-am angajat pe un drum sinodal în privința familiei și cu familiile, a adăugat Papa Francisc, care acordă o mare importanță familiei tradiționale. El a apreciat că Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea au contribuit la „reașezarea și actualizarea Bisericii conform fizionomiei sale inițiale”, odată cu Conciliul Vatican II, care a avut lor între 1962 și 1965, convocat de suveranul pontif italian. Papa Francisc a declarat solemn, în latină: „Îi declarăm și îi definim sfinți pe preafericiții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinților și stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiți cu evlavie printre sfinți’’, fiind aclamat imediat de mulţime, în timp ce clopotele răsunau în toată Roma.

Pentru cei interesaţi de Ioan Paul al II-lea, biblioteca „A. Mickiewicz” deţine în colecţia sa câteva cărţi în limba polonă, cu un bogat material ilustrativ, ce reflectă viaţa şi activitatea Marelui Pontif şi care le puteţi consulta în sala de lectură.

Surse: www.evz.ro; www.digi24.ro; unimedia.info; www.trm.md

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s