POLONIA ŞTIINŢIFICĂ: Reflexul Babinski


Reflexul Babinski – un reflex plantar patologic ce indică o leziune a tractului cortico-spinal (piramidal). Numit în cinstea neurologului polonez Joseph Jules François Félix Babinski, care în 1896, la o întâlnire a Societății Franceze de Biologie, l-a descris pentru prima oară- într-o prezentare de 26 de rânduri: în cazul unei leziuni a tractului piramidal, reflexul normal în flexie al degetelor de la picioare, la excitarea marginei externe a plantei, se transformă într-unul patologic, și anume extensia izolată a halucelui (degetul mare), asociată eventual cu resfirarea „în evantai” a celorlalte degete (video).
Este normal la copiii mici, dar anormal după vârsta de 2 ani. Reflexele sunt răspunsuri specifice, predictibile, involuntare la un anumit tip de stimulare. La persoanele cu vârsta cuprinsă peste 2 ani prezenţa reflexului arată o leziune de cale nervoasă care conectează măduva spinală şi creierul. Un astfel de reflex poate fi bilateral sau unilateral şi temporar sau permanent.
Cauzele reflexului: 
– convulsii generalizate tonico – clonice, scleroză amiotrofică laterală

– tumorile cerebrale, paralizia familială perdiodică, ataxia Friedreich
– leziunile capului, encefalopatia hepatică, meningita, scleroza multiplă
– anemia pernicioasa, poliomielita, rabia, atacul cerebral, siringomielia
Deoarece reflexul Babinski este un semn de boală neurologică trebuie consultat un neurolog înainte de a efectua orice analiză.

Babinski a ajuns la concluzia că neurologia este o ramură specială a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice, care afectează sistemul nervos central sau periferic. Structurile organice ce țin de domeniul neurologiei sunt, pe de o parte, creierul, măduva spinării (reprezintă sistemul nervos central), structurile înconjurătoare, precum și vasele sanguine care le hrănesc, pe de altă parte, nervii cranieni, rădăcinile nervoase și ganglionii spinali, nervii periferici, după ieșirea din canalul spinal, inclusiv legăturile cu mușchii scheletici (reprezintă sistemul nervos periferic).

Munca de cercetare a lui Babinski a cuprins și alte aspecte. A fost primul care a descris fenomenul de degenerescență a ligamentelor și suprafețelor  articulare determinat de imobilizarea la pat. Mult  s-a axat și pe determinarea părților din creier responsabile pentru diferitele funcții ale nervilor și a descoperit rolul important al arteriolelor (artere mici) în hemoragiile cerebrale. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s