POLONIA TURISTICĂ: Orașul Poznan


Poznań în contexte tradiționale numit și Stołeczne Miasto Poznań(literal, Orașul—Capitală Poznań) este al 5-lea oraș al Poloniei ca populație, și al 6-lea ca suprafață, ocupând o arie de 261,85 km². Este capitala voievodatului Polonia Mare și reședința powiat-ului poznański iar de la 1 ianuarie 1999 poartă și statutul de municipiu fiind exclus din powiat-ul înconjurător. Este străbătut de râul Warta, afluent al Odrei. Numele orașului vine probabil de la prenumele masculin slav Poznan adică cel cunoscut și înseamnă „aparținând lui Poznan”. O altă teorie este că numele Poznań ar fi derivat din verbul polonez poznać însemnând a recunoaștePrimele menționări ale orașului au fost făcute de către Thietmar de la Merseburg în croniciile sale: Episcopus Poznaniensis. În afară de numele actual s-a folosit și variantele Posnași Posnan. 

Orașul este un important centru economic, universitar, academic, științific și cultural. Industria, cândva foarte importantă în economia orașului, nu mai joacă un rol primordial, însă este în curs de modernizare. În Poznań se află opt școli de stat superioare, inclusiv patru universități și șaptesprezece școli superioare înființate din inițiativa unor oameni de știință. Împreună cu comunele vecine, formează o zonă metropolitană, impunându-se ca putere economică în regiune.

Poznan este o destinație ideală cu multitudinea sa de obiective turistice. Un oraș relaxant cu peisaje unice și o atmosferă autentic poloneză.
Orașul este plin de atracții turistice, Muzeul Național fiind primul pe lista celor mai mulți dintre turiști.

Muzeul Național

Aici se adăpostește cea mai impresionantă colecție de artă dedicată mișcării “Mloda Polska” din secolul XX, dar și opere de artă abstracte ale unor artiști renumiți de origine italiană, flamandă sau spaniolă. De asemenea, în Poznan se găsește singurul muzeu de instrumente muzicale din Europa. 

Simbolul religios al orașului este una dintre cele mai respectate biserici din Polonia, Biserica Sf. Petru și Pavel. Acest lăcaș de cult este foarte vechi, datând din timpurile în care regii polonezi s-au convertit la religia catolică, în secolul X. În biserică vei găsi rămășițele primilor regi Mieszko I și Boleslaw cel Viteaz. 
Un alt monument valoros al orașului Poznan este Primăria care datează din secolul XIV. Clădirea a

Primăria

fost numită și “Perla Renașterii” după ce a fost transformată într-o operă de artă de către talentatul arhitect italian Giovani Quadro. Din păcate, o mare parte a construcției a fost distrusă în tmpul celui de-al doilea război mondial, păstrându-se o mică parte din structura originală. În pivnițele clădirii vei găsi Muzeul de istorie al orașului unde ai posibilitatea să afli evoluția orașului din secolul X și până în zilele noastre. Acesta merita vizitat, mai ales dacă ești interesat să afli câte ceva despre dezvoltarea orașului Poznan, din secolul 10 până în zilele noastre. Încă de la intrarea în muzeu, vei vedea interiorul extrem de grandios al întregii clădiri. În afara ei, la ora prânzului, aruncă o privire asupra ceasului pentru a vedea cele doua vestite capre mecanice. Ele fac referire la o legendă o orașului despre cele două animale care în timpul unei confruntări au atras atenția locuitorilor de aici asupra unui incendiu care ar fi putut distruge întreaga așezare.

Zamek
Zamek – această clădire fascinantă va fi pe placul celor pasionați de istoria celui de-al doilea razboi mondial. “Castelul” datează de la începutul secolului trecut și a fost construit de către nemți pentru a servi drept resedință pentru Kaiser, în călatoriile sale în această zonă (pe vremea cand Poznan, sau Posen, era oraș german). Între cele doua războaie mondiale, el a fost folosit de către Universitatea din Poznan, dar după invazia nazistă din anul 1939, au început lucrările de transformare a acestei construcții în birou pentru Adolf Hitler și reședință pentru guvernatorul nazist al acestei regiuni ocupate a Poloniei. Arhitectul acestui proiect a fost nimeni altul decât Albert Speer. Lucrările au fost terminate în anul 1944, cu puțin timp înainte ca nemții să fie alungați din Poznan. De-a lungul anilor au existat discuții pe marginea dărâmării castelului, dar el a rezistat. Clădirea este foarte frumoasă și mistică, și este deschisă vizitatorilor care vor găsi aici un centru cultural.
La fel în Poznan poți vizita stadionul Municipalcare a găzduit Campionatul European de Fotbal

Stadionul Municipal

 2012, un colosal cu o capacitate de 40.000 de locuri. 

Vechea Piață din Poznan este inima orașului și în același timp a 3ª ca mărime din Polonia. Clădirile din interiorul pieței: Vechea Primărie, Vechea Casă de Cântărire a Mărfii, Muzeul Militar Wielkopolska, Muzeul dedicat revoltei Polonia Mare, Fosta Cancelarie a orașului îmbină stiluri arhitecturale diferite creând un impact vizual deosebit. Piața este înfrumusețată și de fântâna zeiței ProserpinaStatuia Sf. Ioan Nepomucene sau alte fântâni care îi înfățișează pe zeii Neptun, Apolo și Marte. Piața este un punct de atracție pentru majoritatea turiștilor deoarece aici se găsesc cafenele, restaurante, pub-uri și cluburi unde se desfășoară diferite spectacole și evenimente culturale.
Grădina Zoologică este prima grădină zoo a orașului, care a luat naștere în grădina unui restaurant după ce președintele Asociației de Bowling a primit în dar, mai multe animale pe care le-a găzduit în acest loc. Animalele au devenit imediat prima atracție a orașului, iar locuitorii încântați de

Monumentul Armatei

ideea unei grădini zoologice au început să aducă și alte animale în acest loc. Astfel s-a format una dintre cele mai vechi grădini zoo ale Europei.

Monumentul Armatei este un memorial dedicat armatei locale, care a rezistat timp de două săptămâni invaziei germane ce a avut loc în anul 1939. Schițele monumentului au fost proiectate de doi arhitecți cunoscuți și fac parte din renumitul proiect “Baricada”, ce reprezintă rezistența în fața inamicilor. Interiorul clădirii este foarte interesant, decorat cu sculpturi ale soldaților participanți la luptă și cu nume ale orașelor implicate în război.
Așadar, Poznan este un oraș deosebit de frumos și interesant, care ascunde multă istorie în monumentele sale. Probabil acesta este unul din motivele pentru care este unicul oraș polonez menționat în imnul național al Poloniei, “Mazurca lui Dabrowski”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s