POLONIA TURISTICĂ: Parcul Naţional Białowieski


Situat în zona de nord-est a Poloniei, la graniţa cu Belarus, Parcul National Białowieski, cu o suprafaţă de 105,17 km², constituie unul dintre puţinele teritorii din Europa acoperite cu păduri seculare. Este una dintre ultimele și cele mai mari rămășițe din imensele păduri virgine care odinioară acopereau Câmpia Europeană. În 1921, zona ocupată în prezent de Parcul National Białowieski a fost declarată rezervă forestieră (în urma eforturilor savantului polonez Josef Paczoski, care a atras atenţia asupra biodiversităţii unice a acestui loc).

Apoi a fost transformată în 1932 în Parcul Naţional din  Białowieża, iar numele actual a fost adoptat în 1947. Începând cu anul 1979, Parcul Naţional Białowieski a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO şi a fost declarat Rezervaţie a Biosferei. Situat în zona de nord-est a Poloniei, la graniţa cu Belarus, Parcul National Białowieski protejează partea centrală a pădurii Białowieża, zonă importantă pentru flora şi fauna locală, şi este împărţit în 3 zone

administrative. În poloneză Białowieża înseamna „turnul alb”. 

ÎParcul National Białowieski există numeroşi stejari dezvoltaţi până la o înălţime de peste 30 m şi o circumferinţă de peste 6 m. Stejarii imensi din specia Qercus robur sunt atât de impresionanţi, încât o mare parte dintre ei au şi nume, de la Marele Mamamuszi până la Paznicul din Zwierzyniec.
În afară de cele peste 800 specii de copaci, în Parcul National pot fi întâlnite peste 3.000 specii de ciuperci, aproape 200 de specii de muşchi şi 283 de specii identificate de licheni.
Fără îndoială, cel mai important element faunistic este bizonul european, cel

mai mare mamifer terestru al Europei, supranumit regele pădurilor. Reîntrodus în Pădurea Białowieża în 1929, bizonul european este emblema Parcului Naţional şi beneficiază de trei rezervaţii separate în cadrul parcului. Aproape de intrarea Parcul National Białowieski se află o sculptură de lemn reprezentând un uriaș cap de bizon. Vânătoarea execesivă din secolele trecute au făcut ca  cel mai mare animal sălbatic de pe continent să fie ameninţat cu dispariţia. Din fericire, în Parcul National Białowieski numărul acestora se ridică în prezent la câteva sute şi se crede că va continua să crească. Într-un număr şi mai mare se găsesc lupi, porci mistreţi şi căprioare care au aici toate condiţiile pentru a se dezvolta nestingherit. Pentru aceste animalele nu există granițe. Porcii mistreți și lupii apar des de ambele părți ale frontierelor. În afară de rezervaţia de bizoni, al căror număr este în creştere, în Parcul National Białowieski trăiesc peste 11.000 specii, dintre care 62 specii de mamifere şi 200 specii de păsări. Aici locuiesc ciocănitoarea cu trei degete, ciocănitoarea cu spatele alb și variate specii de bufnițe etc.. 

Parcul National Białowieski este celebru și pentru diversitatea habitatelor și speciilor sale, care în Europa sunt rare sau pe cale de dispariție. Printre elementele tipice ale peisajului se află numărul uriaș de copaci morți, dezrădăcinați, care adăpostesc numeroase specii de insecte. 
Obiectivele turistice principale din Parcul National Białowieski includ momente istorice, de la Palatul Parcului (construit între anii 1889 şi 1894) până la un conac de lemn. În zona cea mai protejată din parc, accesul turiştilor este restricţionat la un traseu de 4 km, accesibil doar cu un ghid. Alte atracţii turistice includ trasee de 6,5 si 11,5 km, alături de un turn din care turiştii pot observa fauna fără să interacţioneze cu animalele în habitatul lor. Cel mai potrivit moment pentru observarea bizonilor este iarna, însă Parcul National Białowieski oferă atracţii turistice în toate anotimpurile.
Reclame

2 gânduri despre „POLONIA TURISTICĂ: Parcul Naţional Białowieski

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s