"Scripturile lui Iacob" – cartea anului


Scripturile lui Iacob, scrisă de Olga Tokarczuk, este cartea care a primit premiul literar Nike 2015, fiind desemnată cartea anului.
Ceremonia a avut loc pe 4 octombrie, curent, în incinta  Bibliotecii Universitare din Varşovia. Decizia juriului a coincis cu cea a cititorilor, care la fel au considerat că ea este cea mai bună carte.
În afară de Nike, Scripturile lui Iacob a mai participat şi la alte, diverse concursuri de literatură, cum ar fi: Angelus, din Europa Centrală; Garanţii Culturale, la postul de televiziune TVP Cultura; a fost nominalizată la ce-a de-a VIII- a ediţie a Premiului Literar Proza din Varşovia, de asemenea a fost foarte activ promovată în presa scrisă a Poloniei. Scripturile lui Iacob, este o carte care se bazează pe istorie şi tradiţie, ce redă cu mare atenţie detaliile despre arhitectură, îmbrăcăminte şi simbolurile fostei Polonii. Lecturând cartea, vom vizita imaginar casele nobilimilor, casa parohială catolică şi casele evreieşti. Vom participa la discuţia dintre un poet şi un preot paroh, care se cunosc la o cină, ambii fiind oameni ai cărţii găsesc repede un limbaj comun şi vor continua o discuţie lungă prin scrisori.
Cartea nu este una numai despre trecut, ea poate fi citită şi ca o lucrare ştiinţifică, ce ne arată modul în care o naţiune întreagă îşi poate schimba cursul vieţii.

Pentru ochii cititorilor autoarea ţese imaginea fostei Polonii, în care creştinismul a existat alături de iudaism şi islam.
 Născută în anul 1962, într-un oraş din vestul Poloniei, şi afirmată încă de la începutul anilor 90 ca prozatoare, poetă, eseistă şi specialistă în psihologie, Olga Tokarczuk cucereşte cititorii – şi convinge critica de specialitate – încă de la primele volume publicate, devenind una dintre cele mai influente voci din spaţiul cultural polonez şi fiind recompensată în doar câţiva ani cu prestigioase premii literare. Practicând atât proza scurtă, în volume precum Ultime povestiri (2004), cât şi romanul – Călătoria oamenilor cărţii (1993) sau Rătăcitorii (2007) –, dar neezitând nici în faţa complexei formule a romanului-fluviu Scripturile lui Iacob (2014), Olga Tokarczuk poate sta oricând alături de mari scriitori precum laureaţii polonezi ai Premiului Nobel pentru Literatură Wislawa Szymborska şi Czeslaw Milosz. Creaţia ei mizează mult pe valenţele ironiei, pe procedee ale oralităţii, dar şi pe o tematică specifică, ce evidenţiază importanţa colectivităţilor umane, mai cu seamă în regiunile rurale ori izolate ale Poloniei (şi nu numai), doar în felul acesta, prin apartenenţa la o comunitate, putând omul să înfrunte cu adevărat marile provocări ale istoriei – adesea crudă şi nedreaptă (din nou, în Polonia şi nu numai…). 
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s