Ziua Bunicii și Ziua Bunicului în Polonia


Anual, la 21 ianuarie, în Polonia este sărbătorită Ziua BuniciiDe la mic la mare, toţi polonezii îşi felicită bunicile cu ocazia sărbătorii lor “profesionale”. În această zi, ele primesc în dar cadouri şi flori, şi neapărat îşi primesc nepoţeii în ospeţie. Deşi majoritatea bunicilor din Polonia îşi văd nepoţeii cel puţin o dată pe săptămînă, iar o treime din ele acordă celor mici mai mult de jumătate din timpul liber de care dispun, Ziua bunicii este aşteptată cu multă nerăbdare, pentru că această sărbătoare mai este şi un prilej de întîlnire a buneilor cu copiii şi nepoţii.

Rezultatele unui sondaj de opinie realizat în Polonia de Ziua bunicii, denotă faptul că 60 la sută dintre polonezi consideră că principiile lor morale şi religioase, precum şi calităţile de care dispun le-au fost altoite de către bunici. De asemenea, majoritatea celor intervievaţi recunosc că relaţiile lor cu bunicile sunt stabile şi foarte puternice. Sondajul a fost realizat de către profesorul Harald Euler, pe un eşantion de 2 mii de persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 80 de ani. 
Următoarea zi, cea de 22 ianuarie, este aşteptată de către polonezi cu aceeaşi nerăbdare, deoarece este Ziua bunelului.  Ar fi fost straniu ca, sărbătorind Ziua bunicii, să uităm de bunicul. De aceea, după sărbătoarea din 21 ianuarie, cei mici, dar şi cei mari felicită buneii, acum deja cu sărbătoarea lor.
Bunica și bunicul sunt persoane importante din viața întregii familii. Ei lăsa moștenire modele de comportament pentru generațiile mai tinere și se îngrijesc de educația lor. 

Ambele sărbători sunt la fel de importante pentru seniori, copiii lor și nepoții. Este un prilej minunat de a se aduna cu familile pentru discuţii de suflet, pentru a-şi spune noutăţile, pentru a-şi aminti istorioare interesante, pentru a savura bucuria reântâlnirii. Şi pe drept o sărbătoare care adună împreună mai multe generaţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s