Record de vizite la mina Salina Wieliczka


feature-wieliczka-salt-mine-secret-underground-citiesVestita mină din sudul Poloniei, Salina Wieliczka, a atras 1,5 milioane de vizitatori de la începutul anului 2016. A realizat un record absolut, având în vedere că în 2015, Salina a fost vizitată de aproape 1,4 milioane de vizitatori. Turiștii străini reprezintă aproape o jumătate din total, cu cei din Marea Britanie, Germania, Italia, Franța și Spania în fruntea listei.

Mina Salina Wieliczka a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea. Ea este situată la 327 m. adâncime, iar coridoarele sale subterane au o lungime de 300 km. Pentru turiști mina a fost deschisă la sfârșitul secolului al 18-lea. În prezent traseul pentru vizitatori este de 3.5 km și include zeci de statui sculptate în sare, o capelă și chiar un lac.
Cea mai mare parte a incintelor subterane au fost transformate, una în cafenea, o alta în cinematograf, ba chiar și în oficiu poștal. De asemenea, aici există un centru de reabilitare privată și complex de wellness. Mulți bolnavi, care suferă de afecțiuni ale căilor respiratorii cum ar fi bronșitele cronice și alergiile astmatiforme, vin la Wieliczka, la tratament. Aerul conținut de galeria numărul 5, lipsit de bacterii, le este benefic acestor pacienți pentru ameliorarea afecțiunilor de care suferă.
Important este faptul că în mină se păstrează o temperatură constantă pe tot parcursul wieliczka-salt-mine2anului de 15 grade, fiind suficient de răcoare cât vizitatorii să-și o haină mai groasă chiar şi vara.
Pentru a face față numărului tot mai mare de vizitatori, este planificată construirea unui centru turistic modern.
De-a lungul anilor, Salina Wieliczka a primit oaspeți notabili precum Papa Ioan Paul al II-lea, Fryderyk Chopin, Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe, Dmitri Mendeleev, Bolesław Prus, Ignacy Paderewski, Robert Baden-Powell, fostul președinte SUA Bill Clinton și mulți alții.
În 1978 Mina de sare, Salina Wieliczka a fost inclusă în lista inițială UNESCO a Patrimoniului Mondial.

Sursa: thenews.plwikipedia.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s