Amprente poloneze: Placă comemorativă dedicată lui Władysław Kossakowski


Astăzi, 16 iunie 2017, pe teritoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie, Costiujeni, a fost 10inaugurată o placă comemorativă dedicată doctorului Władysław Kossakowski, fondatorul și directorul primului spital psihiatric din Moldova (1888-1898), absolvent al Universității din Varșovia. Dezvelirea plăcii a fost posibilă cu suportul acordat de Ambasadei Poloniei în RM.

La eveniment a fost prezentă și strănepoata medicului, Urszula Sikorska, care a venit din Polonia special pentru această întâmplare importantă.

Doctorul Kossakowski a avut un rol aparte în elaborarea unui nou program de asistenţă psihiatrică. El a publicat conceptul progresist în lucrarea sa „Programa psihiatrică, luată drept bază la construcţia Spitalului Cli­nic de Psihiatrie cu colonie agricolă din Costiujeni 11pentru alienaţii mintali din ţinutul Basarabiei”. În proiectul său, Władysław Kossakowski a descris, pentru prima dată, profilul secţiilor pentru diferite catego­rii de bolnavi în dependenţă de entitatea nozologică a maladiei psi­hice în concordanţă cu cea mai modernă experienţă de organizare a asistenţei psihiatrice, existente în acele timpuri.

Kossakowski a participat activ în viața comunității poloneze din Basarabia și în calitate de Președinte al Societății de Asistență a săracilor la Biserica Romano-Catolică din Chișinău.

Sursă: orasulmeuchisinau.wordpress.com;  twitter

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s