BUCĂTĂRIA POLONĂ: Zapiekanka- baghetă poloneză cu ciuperci


Fiecare țară are măcar un tip de mâncare de stradă sau, cum o numesc americanii, street reteta2food, care, într-un fel sau altul reflectă propria tradiție culturală. Și dacă în SUA se înfulecă peste tot faimoșii hot dog, în Germania găsim bratwurst mit brötchen (cârnaț în chiflă), în Franța crepes (clătite) – unul dintre deserturile emblemă ce ne fac din ochi, atunci în Polonia ne putem delecta cu Zapiekanka, un sandviș cu ciuperci și cașcaval, servit cu ketchup.

Zapiekanka se pregătește, de obicei, din jumătate de baghetă sau franzelă albă, iar ca și topping clasic se folosesc ciupercile prăjite, cașcavalul și deseori ceva carne. Apoi peste sandviș se toarnă ketchup și se presară arpagic.

Se consideră că aceste sandviș-uri au fost inventate încă în Polonia sovietică și este o mâncare din seria ”necesitatea este mama invenției”. În prezent, aceste sandviș-uri sunt foarte populare ca mâncare de stradă în Polonia, iar turiștii americani, de exemplu, îi adoră și vorbesc cu mult entuziasm despre ei în blogurile lor.

Acum vă invit sa încercați următoarea rețetă de Zapiekanka:

  • Baghete lungi sau o franzelă simplă, tăiată în jumătate, pe lungime
  • 300-350 de ciuperci proaspete
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 50 g. de ardei roșu
  • 50 g. ardei gras verde
  • 150 g cașcaval
  • 2 lingurite arpagic verde
  • sare
  • piper
  • ketchup

Baghetă tăiată se va folosi doar pe o singură parte, care o stropim cu uleiul de măsline. Ciupercile le sotăm, adăugăm puțină sare și piper, apoi le așezăm pe baghetă. Dacă folocim ciuperci din borcan, le stoarcem înainte de a le pune pe baghetă, altfel, pâinea se va înmuia. Zapiekanki 14

De asemenea, putem adăuga câteva felii subțiri de salam, apoi acoperim bagheta cu un strat generos de cașcaval. Adăugăm și arpagicul mărunt presărându-l peste cașcavalul ras. Punem baghetele într-o tavă în cuptorul preincalzit la 180°C- 200°C, și le lăsăm până când se topește cașcavalul. Zapiekanka se servește caldă, cu ketchup deasupra.

Poftă bună!

Sursa: herringinfurs.blogspot.mdsursazilei.roslodkastrona.com

Sursa foto: gigants.pl;

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s