Oameni de știință polonezi


Astronomia și matematica, științe sociale și tehnice, medicină, biologie, chimie, fizică și aceasta nu este lista completă a domeniilor științifice în care oamenii de știință polonezi au lucrat și continuă să lucreze. Descoperirile făcute de polonezi sunt de o importanță mondială, din acest motiv, în 

Website Image Template
Nicolaus Copernic

lumea modernă, nimeni nu este surprins de faptul că fiecare persoană intelectuală cunoaște aceste nume mari.

Cel mai cunoscut om de știință polonez este considerat Nicolaus Copernic. Marele savant al Renaşterii, matematician, economist, medic, canonic, a fost primul astronom din lumea modernă care a retras Pamantul din centrul Universului, punînd bazele „sistemului heliocentric”. După cum au spus contemporanii, acest om de știință a oprit literalmente Pământul și l-a impus să se rotească așa cum voia – în jurul Soarelui.

DOBz3uDXkAAqUPT-800x419
Maria Skłodowska Curie

Maria Skłodowska Curie,  femeia care a revoluţionat lumea ştiinţifică, a parcurs o cale lungă și dificilă până a fi recunoscută de comunitatea științifică. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie).
A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Publicația Time a considerat-o una

enigma_matematycy
Marian Rejewski, Henryk Zygalski și Jerzy Różycki

dintre cele mai influente savante ale secolului al XX-lea.

Numele matematicienilor polonezi Marian Rejewski, Henryk Zygalski și Jerzy Różycki sunt cunoscute astăzi la nivel mondial. În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial cei trei au făcut imposibilul – au spart codul unic de criptare a comunicării secrete a sistemului german „Enigma” și au construit o copie exactă a acestei mașini.

 

220px-LLZ_1904
Ludovic Zamenhof

Nu fiecare țară se poate lăuda că este Patria persoanei care a creat o nouă limbă. Polonia este tocmai acel stat, deoarece în 1955, pe teritoriul ei s-a născut Ludovic Lazar Zamenhof, inventatorul limbii esperanto, cea mai răspândită limbă artificială din lume. Doctorul din Białystok și-a pus ca scop să dezvolte o astfel de limbă, ale cărei elemente de bază ar fi înțelese de oameni din diferite națiuni și culturi. Deja la mijlocul anului 1887, primul manual de esperanto a văzut lumina zilei, iar inventatorul a refuzat drepturile de autor și drepturile conexe. După cum a spus însuși Zamenhoff, esperanto este averea tuturor națiunilor.

A studiat mişcarea cometelor și a alcătuit catalogul stelelor şi una dintre primele hărţi 

cdfefb0c74d076030a33b1aede8702a6
Jan Heweliusz

ale suprafeţei Lunii, astronomul polonez din Gdansk, Jan Heweliusz. În cinstea lui a fost numit unul dintre craterele Lunii. Tot el a inventat periscopul și a folosit pendulul pentru a observa eclipsa soarelui. Constelațiile Șopârlei, Micul Leu, Câinilor de vânătoare, Sectantului, Lisek, Râsului, numite de Heweliusz, au fost aprobate de Uniunea Astronomică Internațională în secolul al XX-lea și sunt încă în vigoare.

În 1912, cercetătorul polonez Kazimierz Funk a

funk
Kazimierz Funk

făcut un anunț care va revoluționa știinta medicală pentru totdeauna. Funk a izolat o substanță care se regăsește numai în orezul brun, nu și în cel alb. Aceasta de fapt a fost descoperirea vitaminei. Un nutrient de care organsimul are nevoie pentru a funcționa, dar pe care nu o poate produce natural în cantități mari. De asemenea Funk a coordonat și cercetări asupra diabetului, ulcerelor și biochimiei cancerului.

Jan Długosz este un vestit cronicar polon, istoric, creatorul uneia dintre cele mai mari dlugoszopere de istoriografie medievală a Europei, cleric, geograf, diplomat, educatorul fiilor lui Cazimir al IV-lea Jagiellon. Marea lui operă despre istoria Poloniei este Historia Polonica  în douăsprezece volume. Cronicarul polonez este și unul din izvoarele primare despre viața și infăptuirile voievodului Moldovei Ștefan cel Mare. 


Bonus
:

Lunar Roving Vehicle
Lunar Roving Vehicle

Primul vehicul lunar Lunar Roving Vehicle (LRV) a fost dezvoltat de către polonezul Mieczysław Bekker. În expediția spațială pe lună, Apollo 15-Mission, din anul 1971, acest vehicul a fost folosit în premieră și a parcurs în total distanța de 27,9 km.


Ferrovías Calea ferată centrală, operată de Ferrocarril Central Andino, un sistem feroviar din Peru, considerat cel de-al doilea sistem de căi ferate din lume, a fost inițial proiectat și construit sub ochii inginerului polonez expert, Ernest Malinowski, la sfârșitul secolului XIX.


Bețișoarele pentru urechi, fără de care nu ne mai putem imagina igiena zilnică, au fost inventate de polonezul, Leo Gerstenzang. Pentru a-și promova produsul pe piața americană, iar după și pe cea internațională, Gerstenzang a creat special compania Leo Gerstenzang Infant Novelty Company. Cine ar fi crezut că această invenție simplă va deveni unul dintre cele mai bine vândute produse de igienă din lume?


Cel mai bine vândut model de computer, Commodore 64, care a intrat și în Cartea Recordurilor Guinness, a fost creat de antreprenorul de origine poloneză, Jacek Trzmiel.

 

Sursa: culture.pl; polomedia.ru; staypoland.com; polandinfo.ru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s