Castelul Ksiaz –  al treilea cel mai mare castel din Polonia


Situat la 18 km de Swidnica, 420 km de Varsovia, 180 km de Praga si 320 km de Berlin, cunoscut și drept „perla regiunii Silezia de Jos”, Castelul Ksiaza fost construit în secolul al 13-lea de către Prințul Swidnica (Bolko I cel Aspru) într-o pădure la o înălțime de 395 m deasupra nivelului mării.

Este cel mai mare castel din regiunea Silezia și al treilea cel mai mare castel din Polonia după Castelul Malbork și Castelul Wawel. 

Construit între anii 1288-1292, a fost vizitat de-a lungul anilor de numeroase personalități ale lumii  (John Quincy, președinte al SUA, țarul Nicolae I, magnați).

Numit „Cheia către Silezia” castelul a avut o importanță strategică pe ruta comercială ce lega Silezia de Boemia. Din anul 1509 până în secolul 19 castelul a aparținut familiei Hochbergs. În 1734 a fost construit Pavilionul de vară în parc, iar în 1883 tot aici a fost construită capela mortuară a familiei. Între 1909-1923, John Henry al XV-lea a lărgit castelul la nord și la vest, și i s-au adăugat 2 turnuri. Aproape de domul castelului, Prințul John Henry al XV-lea von Hochberg a construit între anii 1911-1913 Casa palmierilor pentru a avea la îndemână mereu flori proaspete pentru soția sa și fructe exotice pentru masă. Problemele financiare ale familiei Hochbergs au făcut ca în 1939 castelul să fie preluat de Trezoreria Poloniei, iar în 1941 a fost confiscat de autoritățile naziste.

A fost distrus și reconstruit de-a lungul anilor de mai multe ori.

Pe lângă cele 400 de camere și 200 de șeminee (care i-au adus denumirea de „Versailles al Sileziei Inferioare”), terasele și grădinile conferă un farmec aparte acestui castel. Castelul mai păstrează doar 5 sau 6 camere în forma lor de dinaintea războiului. În restul camerelor din castel regăsim expoziții de fotografie, pictură abstractă, precum și două săli cu mobilier, picturi, veselă scoase la licitație.

Camerele construite la subsol de naziști nu au fost deschise publicului larg. Se pot vizita doar o mică parte din tunelurile construite de prizonierii de război ce ulterior au fost omorâți pentru a nu divulga secretul construirii acestora. Se povestește că au fost construite tuneluri mari prin care puteau circula liber camioane. De asemenea, se mai spune că ar fi existat în subsolul castelului un laborator secret în care omul de știintă german Strughold ar fi realizat experiențe pentru un zbor cu racheta.

Astăzi o parte din subsol este deținut de Academia de Știinte din Polonia.

Încă un obiectiv turistic, demn de a fi adăugat în lista aventurierilor!

Surse text: https://castles.today/ro; https://sworld.co.uk; https://ro.traasgpu.com; https://destinatiidevazut.wordpress.com

Surse foto: https://agelessglobetravels.com; https://www.getyourguide.ru; https://www.musement.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s