Stanisław Wyspiański – dramaturg, poet, pictor și artist polonez


Stanisław Wyspianski (15 ianuarie 1869 – 28 noiembrie 1907) a fost un poet, dramaturg, pictor, designer de mobilier și interior polonez. Fiind un scriitor patriot, a creat o serie de drame naționale simbolice impregnate de filozofia artistică a mișcării Tânăra Polonie. Wyspiański a fost unul dintre cei mai remarcabili și mai versatili artiști europeni ai timpului său. În opera sa, a îmbinat cu succes ideile de modernitate cu folclor și motive istorice. Neoficial, a fost numit „al patrulea profet polonez” (împreună cu „trinitatea” poloneză de poeți-profeți (Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki,  Zygmunt Krasiński).

Talentul lui Wyspiański a fost incredibil de versatil. Pe lângă operele sale literare, a lăsat în urmă o mulțime de desene, picturi și imagini pastelate cu vederi ale Cracoviei natale, portrete ale lui și ale celor din jur, diverse ilustrații și lucrări grafice. Wyspiański a proiectat o serie de vitralii și picturi murale pentru biserici și a creat, de asemenea, un proiect pentru reconstrucția Castelului Wawel, care nu a fost niciodată realizat.

Desene precum un autoportret din 1890 și schițe de călătorie ale Europei și Poloniei sunt lucrările sale cele mai remarcabile. Un interes deosebit prezintă Erbarul lui Wyspiański – o serie de desene magnifice ale diferitelor plante. Ca artist, Stanislav Wyspiański a preferat desenul în pastel; primele lucrări în această tehnică au apărut între 1890 și 1894. Personajele principale din picturile lui Wyspiański au fost membrii familiei sale, prietenii și colegii artiști.

Wyspiański a trecut dintr-un domeniu de artă în altul – de la pictură la sculptură, de la arta vitraliului la mobiliere. Acest lucru s-a datorat nu doar talentului său vast, ci și faptului că nu a avut întotdeauna ocazia să-și realizeze toate planurile. Ar fi vrut să plece în Europa, unde probabil ar fi fost înțeles și acceptat, dar cu toate acestea, ca patriot, a decis să rămână în Polonia.

În 1897, Wyspiański i-a scris unuia dintre prietenii săi: „Sunt atât de multe idei, atât de multe imagini încât trăiesc ca nebun cu aceste imagini care mă despart de oameni și abia acum am ajuns cu adevărat în lumea fanteziei mele”. El a conceput o serie întreagă de picturi, pe care el însuși le-a numit romanțe picturale, poezii ciudate. Acestea sunt „Susan”, „Castele în aer”, „Necazurile iubirii” și multe altele.

De asemenea, Stanislav Wyspiański este autorul unor astfel de lucrări dramatice precum „Varshavyanka”, „Nopțile de noiembrie”, drame pe tema antică „Acropole”, „Meleagr”, etc., precum și poeme epice.

Pe parcursul vieții sale, a pictat o serie de portrete, cele mai bune fiind considerate: „Autoportret cu soția sa” și portretul „Mamă copil”.

În 1905, Wyspiański a primit Premiul Academiei pentru o serie de peisaje cu movila Kosciuszki și a reușit să cumpere un conac în satul Wengrzy lângă Cracovia. S-a mutat acolo împreună cu familia în vara anului 1906. Prietenii, după ce au aflat că Wyspiański era bolnav, dar că ar putea fi salvat dacă mergea într-un climat subtropical, au strâns bani pentru o călătorie la Alger, pe care Wyspiański a refuzat-o. Îi era frică să moară fără Polonia.

Până în ultimele sale zile, Stanisław Wyspiański a continuat să-și dicteze piesele. În noiembrie 1907 a fost transferat la Cracovia, iar la 28 noiembrie a murit.

Efortul constant al lui Wyspiański pentru dinamică, expresie, exprimat atât în ​​operele sale artistice, cât și literare, a fost o reflectare a confuziei pe care a experimentat-o ​​Europa la începutul secolelor XIX-XX, opera sa trezind încă un interes viu în rândul tuturor celor care iubesc și înțeleg arta.

Surse: culture.pl; biografii.famouswhy.ro; polityka.pl; rynekisztuka.pl

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s