Papa Ioan Paul al II-lea – cel mai iubit Suveran Pontif

Papa Ioan Paul al II-lea a fost, poate, cel mai iubit Papă din vremurile moderne. S-a născut în Polonia și la botez a primit numele Karol Jozef Wojtyla. De altfel, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naștere și 15 ani de la trecerea în neființă a Suveranului Pontif.

Viaţa lui seamănă cu un roman. Născut pe 18 mai 1920, la Wadowice, în sudul Poloniei, rămas orfan de mamă la vârsta de 9 ani şi crescut de un tată care era ofiţer de carieră, Karol Wojtyla a fost marcat de copilăria sa privată de prezenţa maternă şi şi-a dedicat întreaga viaţă Fecioarei Maria, modelul mamei şi al soţiei. Crucea va ocupa şi ea un loc central în spiritul său. În 1938 își începe studiile la Universitatea Iagellona din Cracovia, iar în 1939 naziștii invadează Polonia. Și-a petrecut mare parte a războiului studiind teologia în clandestinitate, în timp ce lucra într-o carieră de piatră și într-o fabrică de chimicale.

În timpul teribilei ocupaţii naziste din Polonia, a jucat într-o trupă de teatru, s-a înscris într-un seminar clandestin şi a lucrat într-o uzină. Pasionat de teatru, a renunţat la scenă pentru o pasiune mai mare: credinţa în Dumnezeu.

Pe 1 noiembrie 1946, a devenit preot. La 16 octombrie 1978, după decesul Papei Ioan Paul I, conclavul cardinalilor îl alege al 263-lea succesor al Sfântului Petru, fiind primul papă polonez din istorie şi primul papă de altă origine decât cea italiană, de la Papa Adrian al VI-lea (anul 1522). Mandatul său de Papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei începe oficial la 22 octombrie 1978.

Carismatic, de nezdruncinat în privinţa moralităţii, conservator şi modern totodată, a contribuit la prăbuşirea comunismului, a călătorit pe toate continentele, era adulat şi era supranumit „atletul lui Dumnezeu”.

Vaticanul era prea mic pentru el. A crescut numărul călătoriilor papale, din savana africană până în Anzii Cordilieri, din Manhattan şi până în mahalalele din Rio de Janeiro, a ştiut să facă gesturi puternice pentru cei care se simţeau excluşi şi a întărit sentimentul de universalitate a Bisericii.

Papa Ioan Paul al II-lea și
Maica Tereza din Calcutta

Pe 13 mai 1981, extremistul turc Mehmet Ali Agca l-a rănit grav, împuşcându-l cu trei focuri de armă, în piaţa Sf. Petru. A scăpat cu viaţă şi a atribuit supravieţuirea sa bunătăţii Fecioarei Maria. A ieşit din această gravă cumpănă mai popular ca niciodată. Declinul său fizic a început mult mai târziu, în 1994. Maladia Parkinson şi-a îndeplinit în cele din urmă misiunea ei lentă.

L-a legat o prietenie ecumenică remarcabilă de Maica Tereza din Calcutta, pentru amândoi, săracii şi bolnavii din întreaga lume fiind, independent de credinţa lor, persoane care primeau iubirea şi ajutorul lor, Papa fiind cel care îi îmbărbăta mereu pe cei năpăstuiţi cu celebrul îndemn „Nu vă fie frică !”.   

Pontificatul său a durat 26 de ani și este considerat unul dintre cei mai influenți oameni ai lumii moderne. În agenda sa, un loc primordial l-a ocupat imbunătățirea relațiilor dintre religia creștină și cea iudaică, respectiv islamică. De altfel, în acest scop, Papa Ioan Paul a vizitat în jur de 130 de țări, printre care si România în 1999. Există și o ipoteză, expusă de scriitorul Nicolae Mariș, conform careia, unul dintre strămoșii lui Karol Wojtyla avea origini românești. Este vorba de Bartolomej Wojtyla, identificat ca valah într-un document din 1788. Vaticanul i-a comunicat oficial scriitorului român că nu infirmă această informație.

Papa Ioan Paul al II-lea la Auschwitz

A fost primul papă din istorie care a vizitat o sinagogă, la Roma, în 1986, unde s-a întânit cu Elio Toaff, rabinul șef al Comunității evreiești din capitala Italiei, dar şi prmul care a intrat într-o moschee, în Siria, în lăcaşul Omeyyada din Damasc. În anul 2001, a vizitat lagărul de la Auschwitz și Zidul Plângerii de la Ierusalim, în anul 2000, şi nu a ezitat să sărute Coranul, un gest petrecut pe 14 mai 1999, la Vatican.

De asemenea, Papa a organizat concerte de reconciliere între evrei şi musulmani, în 2004, la Vatican, a primit binecuvântarea unui rabin, în anul 2005, la Vatican şi a cerut public iertare pentru greşelile făcute în trecut de Biserica Catolică, inclusiv pentru lipsa de implicare din perioada Holocaustului.

El a schimbat fața Bisericii Catolice, care a devenit mult mai activă pe plan internațional. Biserica a devenit unul dintre principalii oponenți ai comunismului, nu doar în Polonia, ci și în alte țări. Papa Ioan-Paul al II-lea s-a ocupat personal și de România, pe care a vizitat-o în 1999. Era pentru prima oară când un Papă al Romei vizita o țară majoritar ortodoxă.

Papa Ioan-Paul al II-lea a murit în 2005,la vârsta de 84 de ani. La 1 mai 2011, a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea, pentru el făcându-se o excepţie în privinţa perioadei normale de așteptare de cinci ani, înainte de deschiderea cauzei de beatificare și canonizare, în ciuda unor voci care se îndoiau de oportunitatea momentului.

La 27 aprilie 2014, Papa Ioan Paul al II-lea a fost canonizat, alături de Papa Ioan al XXIII-lea, intrând în rândul sfinţilor, în cadrul unei ceremonii oficiate de Papa Francisc, la care au asistat aproape un milion de credincioși din întreaga lume, 150 de cardinali, 1000 de episcopi și peste 6000 de preoți.

Vestitul Suveran Pontif are un loc special și în inima Chișinăului.

În data de 21 august 2016, în scuarul din fața Catedralei Romano-Catolice „Providența Divină”, din capitală, episcopul Anton Coșa și Ambasadorul Republicii Polone la Chişinău, la acel moment, Artur Michalski, au dezvelit monumentul lui Ioan Paul al II-lea, șezând pe o bancă. La ceremonie au participat, de asemenea, reprezentanți ai bisericii ortodoxe, luterane și rabinul Chișinăului.

Prin tot ce a oferit umanităţii, Ioan Paul al II-lea a devenit cel mai popular şi iubit Suveran Pontif şi una dintre cele mai prestigioase personalităţi ale istoriei.

Biblioteca de Cultură și Literatură Polonă „A. Mickiewicz”, deține în fondul său o mica colecție de documente, ce conțin detalii interesante, despre biografia și acivitatea Suveranulul Pontif.

Vino și tu să afli povestea lui impresionantă de viață.

 • Dziela zebrane. T. 1 : Encykliki. – Krakow : Wydawnictwo M, 2006. – 872 s.
 • Encykliki Ojca Swietego Jana Pawla II. – Krakow : Widawnictwo Znak, 2000. – 1224 s.
 • Encyklopedia Nauczania Moralnego. – Radom : Polwen, 2005. – 636 s.
 • Grzegorz Galazka. John Paul II. Polonia Semper Fidelis / Grzegorz Galazka. – Warszawa : Marki : Wspolnota Polska, Wydawnictwo Michalineum, [s.a.]. –144 p. : foto
 • Jan Pawel II : Encyklopedia Pontyfikatu 1978-2005. – Radom : Polwen, 2005. – 568 s.
 • Leksykon pielgrzymek Jana Pawla II. – Krakow : WAM, 2005. – 576 s.
 • Malinski, Mieczyslaw. Papiez spraw ludzkich. – Warszawa : Interpress, 1983. – 263 p.
 • Mari, Arturo. Swiety ojciec. – Krakow : Bialy Kruk, 2005. – 180 s.
 • Nowak, Andrzej. Jan Pawel II 1920-2005: Ilustrowana biografia. – Krakow : Ryszard Kluszczynski, 2005.– 144 s.
 • Pielgrzymki polskie : Kronika podrozy papieskich do ojczyzny 1979-2002. – Krakow : Bialy Kruk, 2005. – 320 s.
 • Promieniowanie swietosci. – Krakow : Bialy Kruk, 2006. – 120 s.
 •  Weigel, George. Swiadek nadziei : Biografia papieza Jana Pawla II. – Krakow : Znak, 2006. – 1190 s.
 • Wilk, Marian. Jan Pawel II : Wielki dyplomata i polityk. – Lodz : Wyzsza szkola studiow miedzynarodowych w Lodzi, 2006. –  430 s.

Sursa: ro.biography.name; historia.ro; rfi.ro; ioncoja.ro; rador.ro; kiszyniow.msz.gov.pl; poloniamoldawska.com;

Sursa foto: caritas.md; vaticannews.va; d.allegroimg.com; evz.ro; rador.ro;

Czytamy polskich autorow: Мария Крюгер

Здравствуйте, дорогие посетители нашего блога!

Знаете ли вы, какие добрые и поучительные книжки написаны польскими авторами специально для детей? О, их очень много. Это и «Академия пана Кляксы» Яна Бжехвы, и «О гномах и сиротке Марысе» Марии Конопницкой, и «Король Матиуш Первый» Януша Корчака, «Томек в стране кенгуру» Альфреда Шклярского и «Фердинанд Великолепный» Людвика Ежи Керн, и «Скандал из-за Баси» Корнеля Макушинского, и «Невероятные приключения Марека Пегуса» Эдмунда Низюрского, и «Пан Самоходик и тамплиеры» Збигнева Ненацкого и многие другие.  Некоторые книги Вы можете найти на полках нашей библиотеки.

Maria Krüger

Чтобы познакомить поближе наших читателей с этими и другими писателями, мы начали Кампанию по продвижению польской литературы «Czytamy polskich autorow» («Читаем польских авторов». Чтобы открыть нашим книголюбам мир польского чтива, наша библиотека будет проводить разные мероприятия на эту тему.

И вот, наше первое знакомcтво началось с повести «Голубая бусинка» Марии Крюгер.

Мария Людвига Крюгер родилась в 1904 году в Варшаве и прожила долгую, наполненную событиями жизнь. Она закончила обучение в Академии Политических Наук в Варшаве и училась на гуманитарном факультете Варшавского Университета. Ее рассказы были напечатаны в различных журналах и газетах: «Płomyczka», «Świerszczyk», «Płomyk», «Dziatwa», «Słonko», «Poranek». Немного позже Мария начала работать на радио.

А потом была война… В 1944 году Мария даже принимала участие в Варшавском восстании. После окончания Второй мировой войны Мария Крюгер работала сначала на радио, потом на телевидении. И никогда не прекращала писать: исторические рассказы и приключенческие повести были интересны ее читателям.  Последнее произведение напечатали, когда автору исполнилось 93 года.

Но самым известным произведением стала повесть-сказка «Karolcia» («Голубая бусинка»), которая была переведена на русский, немецкий, венгерский, чешский и французский языки.

Итак, давайте познакомимся с Каролинкой – главной героиней повести «Голубая бусинка». Ее приключения начинаются с того, что во время переезда со всей семьей на новую квартиру, Каролинка находит блестящую голубую бусинку. Не сразу она понимает, что бусинка не обыкновенная – она исполняет любые желания. Правда, количество желаний не безгранично и надо успеть загадать самые важные. Например, надо договориться с Президентом страны, чтобы не вырубали главный городской парк и сделать как можно больше людей счастливыми! Но это очень трудно сделать, потому, что за бусинкой гонится злая волшебница Филомена, которая работает секретарем президента и ненавидит детей. А значит, Каролинке и ее другу Петрику, предстоит сделать сложный выбор, чтобы загадать только нужные желания.

Хорошая и добрая сказка, не правда ли?

Вот и наши второклассники внимательно следили за приключениями Каролинки и надеялись, что все закончится хорошо. Ведь сколько несправедливости может случится, если волшебная бусинка попадет в руки злой волшебницы.

Наши юные читатели успели не только послушать фрагменты из повести, но и приняли участие в конкурсе – ответили на все вопросы библиотекаря. За это весь класс получил подарок – набор цветных мелков. Теперь у них есть интересное занятие на время послеобеденных прогулок, ведь, несмотря на середину зимы, снега они так и не дождались…

А может, чтобы наконец-то выпал снег, стоит поискать волшебную голубую бусинку?

Surse: images-na.ssl-images-amazon.com; s.lubimyczytac.pl;

Jocuri educative în limba poloneză

Joaca adaugă bucurie vietii, indiferent că vorbim despre copii sau adulti, cu toții devenim vulnerabili în fața unui joc interesant. Există în mod special o categorie de jocuri care pe lângă distracția oferită, aduc în plus și anumite beneficii persoanelor care le practică. Jocurile de societate sunt  jocurile care dezvoltă gândirea, ne antrenează memoria, ne lărgesc cunoștințele și ne oferă o doză bună de zâmbete.

Biblioteca noastră și utilizatorii ei sunt norocoșii care, din acest an, vor avea posibilitatea să se distreze și să învețe cu cele zece jocuri educaționale, în limba poloneză, care au îmbogățit colecția bibliotecii .

Mai jos vă prezentăm fiecare joc, cu o mică descriere și scopul lui, vârsta potrivită pentru a intra în joc și numărul de participanți necesar.

Monopoly Jocul Monopoly, este cel mai bine vândut joc din categoria sa, fiind comercializat  în 103 țări si în 37 de limbi, inclusiv în poloneză. Scopul jocului este de a deveni cel mai bogat jucător prin gestionarea proprietăților private și anume, cumpărarea, închirierea și vânzarea lor.  Participanții învață să strângă banii, să-i număre, să câștige într-un mod distractiv. Vârsta recomandată pentru joc: de la 5 ani; numărul de jucatori necesari: minim 4.

Silabe în domino / Sylaby w dominie Silabe în domino este un joc didactic, care implică potrivirea silabelor, astfel încât să obțină cuvinte din două silabe, corect formate. Participanții la joc își exersează percepția, reflexele, asociază cuvintele potrivite și consolidează ortografia cuvintelor pe care le construiesc. Jocul oferă divertisment util și interesant pentru întreaga familie, dar poate fi folositor și terapeuților, logopezilor și profesorilor. Vârsta recomandată: 3 ani +; numărul de jucatori: 2- 4

Ortografia veselă / Ortografia ne wesoło Acest joc este un mod simplu și distractiv de învățare a limbii poloneze, pentru copii și adulți. În timpul jocului participanții vor rezolva puzzle-uri, rebusuri și multe ghicitori. Jocul îi va face pe copii să îndrăgească lecțiile de limbă poloneză și dictările școlare. Însușirea ortografiei vizual va aduce cu siguranță rezultate pozitive pentru elevi, iar concurența sănătoasă în domeniul cunoașterii ortografiei, într-un mod distractiv, este o formă excelentă de consolidare ortografică. Vârsta jucătorilor: de la 6 ani; numărul de jucători: 2- 4

Formarea  propozițiilor / Układanie zdań Jocul constă în aranjarea unor cartonașe cu imagini și inscripții (cuvinte), astfel încât participanții să se obțină o propoziție logică și corectă din punct de vedere gramatical. Jocul introduce copiii în lumea gramaticii, îi învață gândirea logică, modelează auzul fonemelor, perfecționează abilitățile de vorbire și activează imaginația copiilor. Recomandat pentru copii de la 7 ani; numărul de jucători: 1-4

Întrebări despre Polonia  / Quiz o polsce Întrebări despre Polonia este un joc distractiv și interesant în care participanții își pot verifica și îmbogăți cunoștințele despre istoria, geografia, cultura și natura poloneză. Sarcina de bază a jucătorilor este de a indica răspunsul corect la una din întrebările selectate. Datorită acestui joc fiecare poate străluci la capitolul cunoștințe despre Polonia. Vârsta recomandată pentru joc: 10 +;
numărul de jucători necesari: 2 – 4

Istoria Poloniei / Historia Polski Istoria Poloniei este un joc educativ, interesant pentru întreaga familie. În timpul jocului, participanții își mută piesele pe tabla de joc, răspunzând la întrebările din cartea desenată, în funcție de culoarea câmpului pe care l-au ales. Determinând ce eveniment important din istoria Poloniei a avut loc sub data care apare pe cartea desenată, fiecare jucător poate câștiga puncte. Vârsta recomandată: de la 10 ani; persoane pentru joc: 2 – 4

Cântăm și demonstram  / Spiewanki pokazywanki  Acest joc conține un CD în baza căruia participanții pot cânta , asculta, învăța și se distra acasă sau la școală. Melodiile și versurile acestor piese inspiră la dans și spectacol împreună. Este genul perfect de activitate interactivă pentru un grup mai mare de copii, grădinițe, creșe sau evenimente pentru copii. CD-ul conține 24 melodii foarte simple, drăguțe și melodioase. Vârstă recomandată: 2 +

Revolta din Varșovia / Powstanie warszawskie Acest tip de joc este unul de divertisment, care scoate în evidență educația patriotică. Jocul este despre istoria și identitatea Poloniei. Testul despre Răscoala din Varșovia conține 150 întrebări din răspunsurile cărora se poate afla numele trupelor de luptă și comandanții lor, domeniile de activitate din acele timpuri, fapte eroice și viața de zi cu zi a insurgenților, date memorabile, monumente în cinstea căzuților, precum și simbolismul și semnificația lor înregistrate în literatură și filme. Vârsta recomandată: 8 ani +; numărul necesar de jucători: 2-4

Polonia Luxtorpeda / Polska Luxtorpeda Luxtorpeda poloneză este un joc de familie, în care jucătorii se vor distra de minune împreună. Participanții pot face o călătorie în timp pentru a afla multe despre Polonia contemporană. Este un joc care testează cunoștințe din diferite domenii și anume:  istoria, cultura Poloniei, animale, vehicole, peisaje sau polonezi celebri. Jocul de masă este destinat jucătorilor de la 5 ani, iar în joc pot participa de la 2 la 8 persoane.

Harta Poloniei  / Mapa polski Este deja cunoscut faptul că cei mici învață cel mai repede prin joacă, tocmai de aceea jocurile cu puzzle-uri sunt recomandate copiilor. Puzzle-urile au o multime de avantaje pentru pitici. Piesă cu piesă vor afla povești noi, vor fi fascinați de istorie, de geografie, iar imaginația si creativitatea se vor dezvolta într-un mod sănătos. Prin jocul de puzzle Harta Poloniei participanții vor descoperi această țară altfel, vor obține un tablou al orașelor din Polonia și fiecare simbol care le reprezintă. Vârsta recomandată: 5 +; numărul de jucători: 1- 4

Vă așteptăm la bibliotecă pentru a ne juca, distra și învăța împreună!

Muzeul caselor de păpuși din Varșovia

Peste 130 de case de păpuși în miniatură, din diferite perioade și colțuri ale lumii, sunt adunate la Muzeul din incinta Palatului Culturii și Științei din Varșovia. Vizitatorii nu doar pot admira cea mai mare colecție de acest tip din Europa Centrală și de Est, dar, pot învăța și o lecție extraordinară ce ține de etnografia, istoria artelor, moda, și schimbările sociale din această regiune.

Colecția a apărut datorită pasiunii pentru case de păpuși în miniatură, a dnei Aneta Popiel-Machnicka. Regizor, scenarist și producător, ea a început această aventură în 2006, atunci când  era în căutarea unei căsuțe care ar fi fost perfectă pentru fiica ei. Acesta a fost momentul în care ea a descoperit că aceste jucării sunt o mărturie valoroasă a timpurilor lor.

Când comparăm casele păpușilor din diferite perioade, putem observa cu ușurință modul în care viața noastră cotidiană s-a schimbat în timp. De exemplu, căsuțele din secolul al XIX-lea îi prezintă în special pe slujitorii care nu se regăsesc în modelele din secolele mai târzii, în timp ce casele post-război sunt echipate cu aparate moderne de uz casnic, cum ar fi mașini de spălat sau televizoare.

Exponatele ne oferă o privire la condițiile de trai de pe timpuri, relațiile sociale în care familia lor funcționa sau preferințele estetice ale contemporanilor. Vizitând acest muzeu, oamenii învață nu doar modul în care copiii obișnuiau să se joace, ci și modul în care viața noastră cotidiană s-a schimbat din secolul al XIX-lea până în timpurile moderne: tendințe în arhitectură, stiluri în arta funcțională, precum și piața serviciilor.

Muzeul se mândrește cu o colecție diversă și originală de case în miniatură, precum și replici ale clădirilor nerezidențiale: spitale, școli și magazine.

Sunt căsuțe vechi, sunt restaurate. Este interesant să urmezi dezvoltarea culturii și a vieții prin aceste jucării. În ele sunt reflectate toate aspectele vieții, de la clădiri, școli, farmacii, până la jucării religioase. O multitudine de mici detalii în hainele păpușilor, în atmosfera casei. Îți dorești să studiezi foarte atent fiecare colțișor.

Vizitatorii pot vedea săli de clasă și camere de spital din diferite perioade și, prin compararea mobilierului, își pot ușor imagina modul de educare sau de îngrijire a sănătății și cum acest lucru s-a schimbat de-a lungul anilor. Interesante sunt și magazinele în miniatură.

Ceea ce uimește cel mai mult vizitatorii este colecția de jucării sacrale: un templu budist, o capelă, sau o celulă monahală. Există chiar și un altar gotic impresionant de aproape 200 de ani, fiind astfel cel mai vechi exponat al muzeului.

În afară de expoziția permanentă, Muzeul deține și expoziții temporare, precum și ateliere de lucru și sesiuni educaționale pentru copii. În timpul acestor sesiuni, vizitatorii tineri învață să facă mobilier miniatural, să vorbească despre profesiile trecute și prezente, să compare calitățile și atributele reprezentanților lor și să învețe despre personajele din legendele Varșoviei.

Totodată, Muzeul oferă și servicii de organizare a petrecerilor aniversare în limba polonă, engleză sau rusă, pentru copiii cu vârsta de peste 4 ani.

Un loc minunat în care, pentru o perioadă, te poți întoarce în copilărie. Emoțiile copleșesc nu doar copiii, ci și adulții, inclusiv bărbații.

Pentru toți cei cărora le place neobișnuitul, acest muzeu trebuie inclus în lista voastră de locuri Must-see. Emoțiile pozitive sunt garantate!

Sursa foto: poland.pl; tripadvisor.ru

Sursa: poland.pl

Atracții turistice din Polonia

Polonia este o ţară frumoasă, cu o istorie bogată. Ea întotdeauna a atras
atenţia prin numărul mare de monumente antice, peisaje pitorești.
Astăzi, dragă cititorile, te invităm să plecăm împreună într-o călătorie imaginară,
prin cele mai cunoscute oraşe ale Poloniei, tocmai pentru a cunoaşte
cele mai frumoase obiective turistice ale ţării.

            La  moment, în Polonia sunt 915 oraşe , dintre care cele mai recente două au primit titulatura de municipii, la data de 1 ianuarie 2014.

Cel mai mic oraş este Wyśmierzyce, voievodatul Mazovia, care are o populaţie de 906 locuitori, iar cel mai mare, Varşovia, cu o populaţie de 1.700.536 de locuitorii. Printre cele mai mari oraşe poloneze, putem menţiona și Cracovia, Lodz, Wroclaw, dar și Poznan și Gdansk.

Varșovia

  Capitala Poloniei, Varşovia, impresionează prin mixul inedit între istoria vastă a oraşului şi dinamismul din perioada modernă. Deși Varșovia de astăzi este un oraș relativ tânăr, există multe atracții turistice. Pe lângă centrul vechi, reconstruit după cel de al Doilea Război Mondial, fiecare cartier are câte ceva de oferit. Printre cele mai notabile atracții turistice din orașul vechi se numără: Castelul Regal și Columna Regelui Zygmunt. Mai spre sud se află așa numita Rută Regală, cu foarte multe locuri clasice, Palatul Prezidențial, campusul Universității din Varșovia. Palatul Wilanów era reședința fostului rege John III Sobieski, este recunoscut pentru arhitectura în stil baroc. În Varșovia foarte multe locuri au legătură cu opera lui Frédéric Chopin. Inima compozitorului polonez se află înhumată în interiorul Bisericii Sfânta Cruce din Varșovia. În timpul verii Statuia lui Chopin din Parcul Regal Baths asistă la numeroase concerte de pian.  

Centrul vechi istoric, Cracovia
str. Piotrkowska. Łodz

Cracovia este unul dintre cele mai vechi si mai mari municipii din Polonia, unde abundența de lăcașuri de cult istorice, împreună cu numărul mare de mănăstiri, a adus orașului în trecut reputația națională de „Romă a nordului”. În mod tradițional Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural și științific. Reprezintă totodată fosta reședintă a regilor polonezi și este considerată de mulți ca fiind inima Poloniei, având o istorie de peste 1000 de ani. Centrul vechi istoric din Cracovia a fost înscris in anul 1978 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Oraşul Łodz atrage vizitatorii cu Ulica Piotrkowska, cea mai lungă stradă pietonală din Europa. Fiind înțesată de clădiri istorice, buticuri chic, magazine, baruri și restaurante și în același timp este cea mai lungă stradă din Polonia, de peste 4 kilometri lungime. Manufaktura, o fostă fabrică de textile construită în perioada de glorie a orașului, care și-a închis porțile în 1997 și a fost transformată în următorul deceniu într-un imens centru comercial, cu cinematograf, magazine, restaurante și muzee, este cu siguranță obiectivul central al orasului.  

Wrocław

Wrocław, capitala Sileziei Inferioare, este un oraș mare, care surprinde orice turist. Deși a fost distrus aproape în totalitate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar dezvoltarea sa a stagnat în perioada comunistă, a reușit în scurt timp să revină la ceea ce a fost inițial. Acest lucru s-a întâmplat grație localizării sale occidentale, lânga granița cu Germania. Apropierea de această țară a determinat ca el să fie ușor accesibil pentru turiștii prosperi nemți, care treceau granița fie dar și pentru a bea o cafea si a mânca un ștrudel. Este si o destinație care a intrat în atenția investitorilor, mai ales a celor japonezi, dornici să ajungă pe piața occidentală, cu produse fabricate la costuri reduse în Polonia. Orașul a păstrat acel sentiment al unui orășel german de provincie, mai ales în Rynek, iar pe străzile din orașul vechi se menține încă o atmosferă încântătoare. Fă-ți putin timp și pentru a te plimba de-a lungul fluviului Odra, care trece prin partea de nord a pieții Rynek, pe lânga Ostrów Tumski, „Catedrala de pe insulă”, unde se află concentrate locațiile cu caracter religios din oraș.

Poznan

Poznan este un orășel situat în vestul Poloniei și este capitala regiunii Wielkopolska sau „Marea Polonie”. Orașul Poznan este plin de atracții turistice, Muzeul Național fiind primul pe lista celor mai mulți dintre turiști, deoarece aici se adăpostește cea mai impresionantă colecție de artă dedicată mișcării “Mloda Polska” din secolul XX, dar și opere de artă abstracte ale unor artiști renumiți de origine italiană, flamandă sau spaniolă. De asemenea, în Poznan se găsește singurul muzeu de instrumente muzicale din Europa.

Gdansk

Gdansk este un oraş gotic, aflat la malul mării, unde aproape totul e vopsit în gri şi împodobit cu aur. Pe vremuri un sat de pescari, azi este un oraş port maritim important la Marea Baltică, în care trăiesc aproape jumatate de milion de locuitori. Municipiul este cunoscut datorită nașterii mișcării politice „Solidaritatea”, care, sub conducerea unuia dintre locuitorii orașului, Lech Wałęsa, a fost una dintre cauzele căderii comunismului în Europa Centrală și de Est în 1989. Este și locul nașterii lui Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, care în „Danziger Trilogie” a tematizat orașul său natal.

Ştiai că unele oraşe din R. Moldova, întreţin relaţii de parteneriat şi cooperare cu Polonia?!.  Astfel, Chişinăul este înfrăţit cu oraşele Cracovia şi Gdansk; Municipiul Bălţi cu oraşul Płock; Cimişlia cu  Nowogród Bobrzański; Ialoveni cu Gmina Lesznowola şi Ungheni cu municipiul Konin.

Deoarece se apropie sărbătorile de iarnă, fă-ți un cadou de Crăciun, alege un oraș din Polonia, pe care să-l vizitezi, și vei rămâne cu amintiri de neuitat.       

Surse: wikivoyage.org; travelship.ro; tuktuk.ro; descoperălocuri.ro;

Sursa foto: international.oneill.indiana.edu; steamuserimages-a.akamaihd.net; thecrazytourist.com; checkinprice.com; notasdeunviajero.com; pinimg.com; theculturetrip.com;