Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial din Gdańsk


Muzeele Poloniei sunt cu totul și cu totul deosebite, în special cele istoricei. Acestea nu sunt muzee clasice, cu poze, exponate statice și hărti prafuite – sunt muzee care îți oferă experiențe, te introduc în atmosfera perioadei, într-un mod multi-media, unde poți să auzi proclamații la radio, ești inconjurat de imagini video sau foto, descoperi amănunte care făceau parte integrantă din viața eroilor. Nu descoperi doar amănuntele atacurilor de la Stalingrad, vezi și chibriturile cu care combatanții își aprindeau țigările. Muzeele istorice poloneze te transpun în atmosfera perioadei, pe care aproape că le traiești, ai parte de o călătorie în timp. Astfel de muzee istorice sunt: Muzeul Schindler din Cracovia -un muzeu al ocupatiei naziste în Cracovia, Muzeul Insurgentei din Varșovia, un Muzeu al perioadei comuniste în Wroclaw și muzeul din Gdansk, despre care vă vom vorbi astăzi. Muzeul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a luat ființă la Gdańsk, ca doar din Danzig (Gdańsk) a pornit războiul.

Muzeul se găsește în piața Władysław Bartoszewski, aproape de centrul istoric al orașului, în partea vestică se învecinează cu Canalul Raduni, iar în cea sudică se deschide către panorama largă a râului Motława.

Clădirea muzeului este una modernă, futuristă, reprezintă o viziune curajoasă de nivel internațional, un simbol expresiv care abordează o tematică istorică adânc înrădăcinată în Polonia. Memorial istoric, muzeul este un nou simbol al tragediei trecutului, al amintirii istorice vii al prezentului și viitorului. Autorii proiectului arhitectural l-au denumit clădirea tăcută, căutând să provoace vizitatorilor o profundă reflectare.

Polonia intră în război

Ideea deschiderii unui astfel de muzeu, îi aparține actualului premier polonez, Donald Tusk, născut în Gdansk. Muzeul a fost deschis în  martie 2017, după ce aproape 9 ani au lucrat mai mulți experți în istorie, muzeologie și arhitectură.

Este un muzeu deosebit, un muzeu care nu îți spune, ci te transpune în acei ani de coșmar. Este un muzeu al celui de-al Doilea Război Mondial, aflat în locul unde acest nenorocit război a început –  la Gdansk, Poloniafiind și una din țările cele mai afectate. Este un muzeu echilibrat, care tratează total povestea și dramele războiului atât din Polonia, cât și de pe întreg globul.

Sediul Muzeului se află, într-un spațiu arhitectonic încărcat de simbolism, reprezentând o arie a memorialului – 200 m depărtare de clădirea istorică a Poștei Poloneze și 3 km pe apă de peninsula Westerplatte.

Construcția clădirii a pornit în septembrie 2012 și a luat sfârșit în martie 2017. Suprafața totală a acestei clădiri cu 8 etaje, este de 58 000 m2, iar cea utilă de 23 000 m2. Numai terenul Muzeului ocupă o suprafață de 1 700 m2. Proiectul acestuia a luat naștere în atelierul de arhitectură din Gdynia „Kwadrat”, iar contractanți generali au fost societățile Hochtief Polska și Warbud.

Partea supraterană a clădirii are 8 niveluri sub forma unui turn înclinat, înalt de peste 40 de metri, iar forma sa este similară cu o prismă, având ca bază un trapez (cea mai mare înclinare a peretelui este de 56 de grade). Unul dintre pereții turnului a fost vitrificat integral, iar ceilalți au fost căptușiți cu un material specific roșu. În turn se află, printre altele, o bibliotecă, săli educative, o cofetărie și un restaurant cu vedere la panorama orașului.

Europa în Război

Făcând o paralelă cu panorama simbolică a orașului Gdańsk, presărată cu macarale navale și turle ale bisericilor, clădirea îmbină spațiul tradițional cu structura unui muzeu în planul contemporaneității.

Expresia simbolică a legăturilor trecutului, anume războaiele cu prezentul și viitorul, este reprezentată de divizarea spațiului Muzeului în 3 arii: trecutul, care a fost ascuns în subteranul clădirii, prezentul, care poate fi descoperit în spațiul liber organizat în jurul Muzeului și viitorul, exprimat cu ajutorul dominantei cu punct de observație.

Clădirea are și 6 niveluri subterane, unde la o adâncime de 14 m se află o expoziție permanentă, căreia i-a fost alocat un spațiu de 5 000 m2, fiind astfel una dintre cele mai mari expoziții prezentate de muzeele istorice din toată lumea. Această expoziție își propune să prezinte într-un mod inovator cel de-al Doilea Război Mondial, văzut prin ochii politicienilor iluștri și prin cei ai oamenilor obișnuiți. Pe lângă expoziția permanentă, regăsim aproximativ 1 000 m2 dedicați expozițiilor temporare. Toate sunt completate de spațiul liber din jurul clădirii, care își propune să devină un loc preferat pentru evenimente în aer liber.

Povestea celui de-al Doilea Război Mondial începe încă din timpul Primului Razboi Mondial, conflictual fiind inevitabil, așa cum toate marile puteri erau dornice de expansiune și cuceriri. Războiul însă s-a dovedit unul epuizant, iar în cei 4 ani de război total, au fost distruse aproape complet, vechile ordini international și au sleit toate țările europene. În toți anii de război, Polonia s-a aflat între cele doua puteri criminale – nazismul și comunismul.

Pentru a fi sigur că nu va avea probleme din est, Germania semnează un tratat de neagresiune cu URSS. În urma lui, Germania atacă fără griji Polonia pe care o spulberă în 3 săptămâni și își concentrează forțele pe Frontul de Vest.

Sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial

Copia a documentului care împarte Polonia între Germania și URSS. Pe hartă se află semnătura lui Stalin și data înțelegerii. După 20 de ani de existență, Polonia dispărea din nou de pe harta lumii, împărțită între Hitler și Stalin.

Pe lângă miile de polonezi care au luptat pe fronturi, polonezii au contribuit la capturarea și descifrarea Enigmei – sistemul de criptare german. Practic, tot războiul, aliații au avut acces la numeroase dintre cele mai secrete mesaje radio ale inamicului.

Muzeul este deschis zilnic, luni – zi liberă, iar detalii despre bilete, găsiți aici .

Surse: imperatortravel.ro; aluprof.com; muzeum1939.pl

Lasă un comentariu